ARTE galerija predstavlja izložbu Nova predmetnost od 18. oktobra do 5. novembra 2023. godine. Na izložbi će biti postavljeni radovi sedam umetnika, koji su se 1960-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju kritika najpreciznije opisuje kao novu predmetnost.

Preko trideset radova umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića i Bore Iljovskog biće postavljeno na dve lokacije u Beogradu – Galerija Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ARTE galerija (Andrićev venac 12).

NOVA PREDMETNOST.jpg
arte galerija 

ARTE galerija i Studentski kulturni centar ovom izložbom otpočinju direktnu saradnju na realizaciji izložbenog programa u nedavno renoviranoj Galeriji Studentskog kulturnog centra. Namera ove dve kulturne institucije prvom zajedničkom izložbom je da istaknu umetnike čije karijere su u velikoj meri oblikovane i afirmisane izlaganjem u Studentskom kulturnom centru, a zahvaljujući kojima je Studentski kulturni centar postao institucija od nemerljivog značaja za razvoj savremene umetničke i kulturne scene.

BORA iljovski - Automobil koji je zavrsio poslednje putovanje 1968.jpg
arte galerija 

Početkom 1960-ih godina interesovanje ovih umetnika ka povratku predmetnom u slikarstvu kroz figuru, naraciju, znak, simbol, odrediće ih kao umetnike jedne nove tendencije koja je ostavila dubok trag u razvoju umetnosti druge polovine 20. veka kod nas, a predstavljala je autentičnu varijantu tendencija koje su se tih godina razvijale u svetu.

Branko_Miljus. Sabiranje svetla, 1975.jpg
arte galerija 

Dusan Otasevic - Thales Complex 1940.jpg
arte galerija 

Slični fenomeni razvijali su se simultano i u Evropi i Americi, te su nove pojave različito terminološki određivane – nova figuracija, nova narativnost, nova slika, nova realnost predmeta, novi simbol, a kao jedan od vidova tih novih izraza pojavio se i britanski, a zatim i američki, pop-art. Umetničke pojave koje su se u ovom kontekstu razvijale u našem kulturnom okruženju, moguće je objediniti upravo pod terminom koji je definisao istoričar umetnosti Ješa Denegri – nova predmetnost.

Neskovic - Ako pustim lava svoga videćete svoga boga, 1969.jpg
arte galerija 

Tokom tronedeljnog trajanja izložbe, biće održana promocija obimne i bogato ilustrovane publikacije Nova predmetnost, sa tekstovima devet istoričara i teoretičara umetnosti koji su posvećeno analizirali svih sedam autentičnih umetničkih ličnosti povezanih srodnom mišlju. Datum promocije biće naknadno objavljen. Nova knjiga u izdanju ARTE galerije čini segment edicije Kolekcionar kao kustos i selektor, kako selektovani autori predstavljaju težišta najznačajnijih domaćih kolekcija.

d.Kalajic - Aneksija 1964.jpg
arte galerija 

Branko_Miljus. Sabiranje svetla, 1975.jpg
arte galerija 

Izložba traje do 5. novembra 2023. godine.

Radno vreme galerija radnim danima je od 11–19 h, a subotom od 10–15h, a ulaz je besplatan.