Najvažniji filmski događaj svake godine bez premca je dodela Oskara. Ovogodišnja, 96. po redu, održaće se 10. marta, lokacija je dobro poznata - Dolby Theatre, a domaćin će biti Jimmy Kimmel, četvrti put u svojoj karijeri.

Zainteresovanost za određene filmove momentalno poraste u trenutku nominacije za Oskara, a Netflix je, naravno, omogućio da neke pogledate i na njihovoj platformi. Pripremite se za najglamurozniju noć u godini uz oskarovske filmove u ponudi Netflixa.

Society of the Snow (La sociedad de la nieve)

'Society of the Snow' reditelja J.A. Bayone film je snimljen prema događaju iz 1972. godine kada se avion koji je prevozio mušku ragbi ekipu iz Urugvaja u Čile srušio u planinskom lancu Ande. Od 45 putnika, nesreću je preživelo njih 29, a dva i po meseca morali su da žive u nemilosrdnim i strašnim uslovima boreći se za život dok su ih već proglasili mrtvima otkazavši potragu. Ipak, na kraju spašeno je 16 putnika koji su preživeli 72 dana u snežnim Andama.

Film je nominovan za najbolji međunarodni film, te najbolju šminku.

Maestro

Film koji prikazuje uzbudljivo putovanje kroz život legendarnog dirigenta Leonarda Bernsteina, otkrivajući njegove uspone i padove. Glumi ga Bradley Cooper koji je ujedno i režiser samog filma. Film na divan način prikazuje suštinu strasti, žrtve i potrage za savršenstvom u svetu klasične muzike.

Film je nominovan za najbolji film, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolji originalni scenario, najbolju fotografiju, najbolji zvuk, te najbolju šminku.

American Symphony

Reč je o dokumentarcu koji prati život poznatog muzičara Jona Batistea koji se priprema za svoju simfoniju u Carnegie Hallu, a napisao ju je za svoju suprugu koja se leči od raka.

Film je nominovan za najbolju originalnu pesmu (It Never Went Away).

El Conde

Film koji je smešten u podzemlje latinoameričkog grada i prati priču o zločinu, iskupljenju i odanosti. Pomalo neuobičajena radnja govori o čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu koji je u filmu vampir. Problemi nastaju kada odluči da ode u penziju...

Film je nominovan za najbolju fotografiju.

Rustin

Reč je o američkom biografskom dramskom filmu o životu aktiviste za građanska prava Bayarda Rustina. U filmu glavnu ulogu igra Colman Domingo, a zasnovan je na istinitoj priči o Rustinu koji je pomogao Martinu Lutheru Kingu i drugima u organizaciji Marša na Washington 1963. godine i koji se u Americi borio protiv homofobije i rasizma.

Film je nominiran za najboljeg glavnog glumca.

Nyad

Istinita priča, dakle još jedan biografski film, o Diani Nyad koja je sa 64 godine postala prva osoba koja je koja je preplivala udaljenost od 177 kilometara od Kube do Floride bez pomoći kaveza za morske pse. Na tom je snu krenula da radi s 28 godina, što je još jedan dokaz da nikada nije kasno.

Film je nominovan za najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu.