Nedavno smo svedočili ogromnom svetskom uspehu filma Barbie, koji nas je, između ostalog, podsetio da je svetu potrebno (više) filmova sa feminističkim temama. Dok se i dalje borimo za ravnotežu između polova, snažne ženske priče postaju ne samo snažan izraz aktivističke borbe, već i moćan podstrek za promene koje su neophodne. 

Izdvojili smo drame, komedije i romanse koje ćemo gledati u susret 8. martu - mnoge od njih su napisani i režirani od strane žena. Od borbe za pravdu i jednakost, do ličnih putovanja otkrivanja sopstvene snage, ovi filmovi nude raznolike perspektive i priče koje podsećaju na neophodnost solidarnosti, pažnje i podrške među ženama. Izbor filmova se proteže od očiglednih (Erin Brokovich) do neočekivanih (jeste li razmišljali o feminizmu u filmovima kao što je 500 Days of Summer?). Pratite nas!

Thelma & Louise

Ovaj neverovatan film napisala je Callie Khouri, a u fokusu su dve žene koje kreću na put introspekcije i osnaživanja. Videćete mnoštvo lepih i sirovih scena, ali možda najikoničnija jeste ona kada one zapale kamion u samoodbrani protiv muškarca koji ih je zlostavljao tokom većeg dela filma. Njihovo putovanje, iako ponekad izazovno za gledanje, konačno je svedočanstvo o trajnoj vezi između žena i važnosti podrške jedna drugoj u teškim trenucima. 

Preporuka: film gledajte sa najboljom drugaricom!

500 Days of Summer

Film hrabro odstupa od tradicionalnih romantičnih stereotipa, postavljajući Summer kao 'antagonistu', a Toma kao nesrećnog protagonista - mada, ovaj pogled na stvari možda zavisi od toga koga pitate. Ovo je pomak u odnosu na tipičan prikaz ženskih likova u romantičnim komedijama: nama je lično veoma prijalo da se udaljimo od storytellinga konvencionalnog rom-coma koji često prikazuje muškarce kao emotivno nezreli, a žene kao one koje tragaju za nečim ozbiljnijim od neobavezne veze. 

Preporuka: odaberite ovaj film ako ste single devojka koja se trenutno bori za svim izazovima dating scene!

The Color Purple

Žene su u središtu ove priče zasnovane na knjizi Alice Walker, dobitnici Pulicerove nagrade. Usred mnogobrojnih teškoća i borbi krije se priča o otpornosti i slavlju veza između žena, ne samo između Celie i njene sestre Nettie, već i sa glamuroznom Shug Avery, odlučnom Sofijom i čak tihom Squeak. Bez obzira da li je u pitanju knjiga, film iz osamdesetih godina ili mjuzikl iz 2023. godine, 'The Color Purple' je poziv da vidite lepotu ženskih odnosa.

Preporuka: film gledajte sa omiljenim koleginicama!

Frida

Salma Hayek je sasvim opravdano bila nominovana za Oskara za najbolju glumicu za svoju ulogu legendarne umetnice Fride Kahlo u ovom biografskom filmu. Izgubila je od Nicole Kidman, koja je osvojila nagradu za svoju ulogu Virginije Woolf u filmu "The Hours", još jednom ikoničnom izvedbom poznate ženske umetnice u feminističkom filmu. Kakvo bogatstvo izbora! Frida Kahlo je ikona feminizma, što ovaj film čini nezaobilaznim za gledanje.

Preporuka: gledajte ovaj naslov kada vam je potrebna dodatna životna inspiracija!

Catherine, Called Birdy

Vaše mišljenje o Leni Dunham kao feminističkoj autorki može varirati - ona nije za svakoga i to je u redu - ali po mom mišljenju, ovde je postigla izuzetan uspeh. Bella Ramsey, koju poznajete iz The Last of Us, kao i iz Igre prestola, igra naslovnu ulogu. Birdy nije ravnodušna prema dečacima, ali ne žuri ni da se uda. You go, girl!

Preporuka: gledajte ovaj fllm kada čujete još jedan u nizu loših komentara društva na račun žena!

Erin Brokovich

Julia Roberts igra neverovatnu samohranu majku koja radi kao pravna pomoćnica, a sama ruši korumpiranu energetsku kompaniju koja je zagađivala vodu u zajednici u Kaliforniji i (skoro) uspešno prikrila svoje postupke. O, i to je istinita priča.

Preporuka: gledajte ovaj film kada imate loš dan na poslu!

Izvor: ELLE /N.K.