Prestali smo da gledamo u kalendar, izbegavamo satove, nismo sigurni koje je zvanično godišnje doba, ali nama je leto, a letnje temerature ovog vikenda u Beogardu potvrđuju naš subjektivni osećaj. Idemo proverenim redom – petak žurka, subota filmski festival, nedelja izložba! Krenite sa nama.

Ovog petka u Ruke nam direktno iz Londona dolazi Steven Julien, poznat i kao Funkineven. Njegov zvuk je prepoznatljiv po spoju house-a, soula, boogie-ja i detroitskog techna, sjedinjujući uticaje iz UK, NY i Detroita s njegovim karipskim korenima. Pored “regularnog” muzičkog stvaralaštva, Steven je takođe poznat po svojim radovima za modne revije, saradnji sa rediteljem Stevom McQueenom i postavkama sa Mos Defom u Bruklinskom muzeju. Jedinstvena prilika!

U subotu je zatvaranje 71. Martovskog festivala (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), te ne propuštamo poslednju priliku da pogledamo nešto sa domaćeg takmičarskog programa koji će se u dva termina održati u Domu omladine, pre svečanog zatvaranja u 19h. Martovski festival, tradicionalno, biće zatvoren svečanom dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i autorima. Nakon ceremonije dodele nagrada publika će imati ekskluzivnu priliku da premijerno pogleda film Sabahudina Topalbećirevića „Magična sedmica – Toni Kukoč“, uz prisustvo autora i glavnog protagoniste filma.

Izložba „Srpske heroine u Velikom ratu" otvorena je prošle nedelje u Domu Vojske i trajaće do 30. aprila (ali mi ne propuštamo ovu nedelju da je vidimo među prvima). Izložbu karakterišu tri osnovna motiva. Prvi je žena čuvarka ognjišta i porodice u ratnom vihoru. Drugi predstavlja humanost i milosrđe žena u medicinskim misijama i društveno-humanitarnim organizacijama. Treći je žena borkinja na liniji fronta. Vidimo se u Domu Vojske!

Do sledeće vikend šetnje...