U utorak, 9 aprila u 19 časova u Ustanovi kulture Parobrod, biće otvorena izložba stripova “KOD Kuće” iz istoimene antologije kratkog stripa. Posetioci će moći da vide radove 11 eminentnih autorki o radu od kuće, među kojima su Jana Adamović Yana, Iva Atoski, Selena Danilović, Jelena Đorđević, Lea Embeli, Danica Jevđović, Ana Milojković Omi, Biljana Mihajlović, Ana Petrović, Dragana Radanović i Ivana Filipović.

Stripovi se bave problematikom održavanja ravnoteže između plaćenog kreativnog rada i neplaćenog rada u kući.

 Ovih 11 ilustrovanih priča dotiču se pitanja kao što su feminizam, rodna ravnopravnost na poslu i u životu, kao i izazovi rada u kulturi i polju stripa. Rezultat je 11 strip narativa, u kojima se mogu prepoznati svi čitaoci koji se susreću sa kućnim poslovima i temama obuhvaćenim u antologiji “Kod kuće”.

Na domaćoj strip sceni angažovane teme su još uvek nedovoljno vidljive, a kolektivna izdanja veoma retka. Ideja izložbe je upravo predstavljanje savremenih umetničkih praksi, orijentisanih na angažovane teme i kreiranje nove ponude umetničkih sadržaja koji podstiču udruživanje i saradnju. Na dugoročnom planu Udruženje Stripotetke teži da podstakne autore da se bave angažovanim temama, kao i da promoviše saradnju među autorima. Jedan od ciljeva je i motivisanje publike da se upozna sa važnim životnim temama kroz strip.

Jelena Đorđević.jpg
Press 

Antologija "Kod kuće" objavljena u saradnji Udruženja Stripotetke i izdavačke kuće Besna Kobila, a uz podršku Francuskog Instituta u Srbiji, agencije Komunikart, udruženja mladih žena FEMIX i SKC Novi Sad.

 U oktobru 2023. Antologiji kratkog stripa “Kod kuće” dodeljena je nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu Internacionalnog sajma knjiga u Beogradu, a u martu 2024, udruženje Stripotetke, koje stoji iza antologije i ove izložbe, dobilo je priznanje Bring the Noize “za strašne ilustratorke” Feminističkog kulturnog centra BeFem.

Kao prateći događaj izložbe "Kod kuće", u subotu 20. aprila od 11h do 19h u UK Parobrod, održaće se bazar nezavisnog domaćeg stripa "DYI Strip Fest" gde će posetioci imati priliku da lično upoznaju autore, razgovaraju s njima i direktno im pruže podršku kupovinom njihovih strip izdanja, fanzina i drugih handmade proizvoda. Bazar ima za cilj da istakne izobilje i kreativnost mladih strip-autora, i podstakne blisku direktnu vezu između autora i čitalaca.

Pored izvanrednih pojedinačnih strip izdanja, biće predstavljen i jedinstveni strip fanzin "Muke naše autorske", plod saradnje više autora, koji donosi kratke stripove inspirisane problemima s kojima se sami autori suočavaju u svakodnevnom životu.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila 2024. godine.

Danica Jevđović i Dragana Radanović.jpg
Press 

Udruženje Stripotetke nastalo je kao odgovor na slabu vidljivost autorki stripe i autorskog stripa u Srbiji, a okuplja autore i autorke koji žele da unaprede strip scenu u Srbiji. Manifestaciju je podržala Agencija KomunikArt.