Trenutno je u toku 77. Kanski festival, a iako sama manifestacija traje još nekoliko dana, već možemo izdvojiti filmove koji su izazvali ogromne reakcije - kako kod gledalaca tako i među kritičarima. Bilo da se radi o velikim glumačkim imenima, grandioznim najavama ili projektima koji su se stvarali decenijama, nekoliko je naslova koji su izazvali veliku pažnju i rasprave. Svaki od njih donosi jedinstvenu priču i viziju, obećavajući nezaboravno filmsko iskustvo. U nastavku teksta otkrijte koji su to filmovi!

Megalopolis

Ostvarenje Francisa Forda Coppole bilo je možda i najiščekivanije na ovogodišnjem Festivalu. Hype je apsolutno opravdan budući da počeci ovog projekta datiraju još od 80-ih godina prošlog veka. Radnja prati arhitektu koji želi da obnovi Njujork nakon razorne katastrofe, a inspiraciju crpi iz istorijske zavere između rimskog senatora Lucija Sergija Katiline i Marka Tulija Cicerona. Naučno-fantastični projekat podelio je kritičare na one koji su ga okarakterisali kao „zapanjujuće ambiciozan“, "apsolutno lud“ ili „zbunjujuće plitak“. Megalopolis je, u svakom slučaju, dobio sedmominutne ovacije publike u Kanu.

profimedia-0873155981.jpg
American Zoetrope / Planet / Profimedia 

Kinds of Kindness

Reditelj Yorgos Lanthimos ovim se filmom osvrnuo na svoj minuli mračni period, te uspeo da ga nadmaši. Ostvarenje se može opisati kao film o kontroli uma, menjanju tela, programiranju i reanimaciji. Yorgos je u svom delu kombinovao tri priče sa istom glumačkom postavom u različitim ulogama, pri čemu nije izbegnut njegov poznati apsurdizam i obrti. Sledio je uspešan recept i ponovo pozvao Emmu Stone, Williema Dafoea i Joeja Alwyna u svoj projekat.

profimedia-0871534532.jpg
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia 

The Apprentice

Niko nije bio iznenađen činjenicom da Donald Trump dobija svoj biografski film – što se i dogodilo, premijerom na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Film prati život mladog Trampa tokom 70-ih i 80-ih godina u Njujorku, kao i njegov uspon u svetu nekretnina, u čemu mu je pomogao zloglasni advokat Roy Cohn. Iranski reditelj Ali Abbasi pobrao je osmominutni aplauz na premijeri ovog filma.

profimedia-0875125806.jpg
Patriot Pics / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Furiosa: A Mad Max Saga

Jedan od filmova koji je takođe doživeo veliki bum na crvenom tepihu jeste onaj čije su vodeće zvezde oduševile i svojim modnim izdanjima (da, reč je o Anyi Taylor-Joy). Film prati priču o ratniku Furiosi, koji nam je predstavljen u naslovu Mad Max: Fury Road iz 2015. godine, a reditelj George Miller nam je uspešno predstavio još jedan nastavak iz kategorije Pobesnelog Maksa, koji je skoro pola sata duži od svih ostalih pet filmova iz ove sage.

profimedia-0871032766.jpg
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia 

The Substance

Dugoočekivani horor-triler francuske rediteljke Coralie Fargeatt ispraćen je trinaestominutnim ovacijama. Šokantan, razoružavajuće groteskan i čudno duhovit - glasi komentar jednog gledaoca. Radnja filma se fokusira na zrelu holivudsku glumicu (glumi je Demi Moore) koja je postala voditeljka aerobika nakon što su je otpustili sa televizije (smatrali su je suviše starom). U očaju, pridružuje se naučno-fantastičnom programu za poboljšanje tela koji takođe ima svoje ne-tako-fantastične uslove rada.

 Izvor: storybook.hr