Čini se da ćemo uskoro dobiti 'sitne' promene na Instagramu. Naime, ova društvena mreža započela je s testiranjem nove verzije kojom klasičnu 'kvadratnu' mrežu fotografija na našim profilima menja pravougaonim formatom.

Izvršni direktor platforme, Adam Mosseri, objasnio je razloge koji stoje iza ove odluke. 'Kvadrati su još iz vremena kada ste na Instagram mogli da postavljate samo kvadratne fotografije. Velika većina onoga što se danas kači na Instagram je vertikalno. Ili je 4 x 3 na fotografiji ili 9 x 16 u videu, a cropovanje na kvadrat je prilično brutalno'.

Vertikalni format već je implementiran za reelse na korisničkim profilima tako da se uspravne fotografije neće puno razlikovati od toga. Instagram radi na ovom ažuriranju od 2022. godine, ali sada ga je počeo da ga uvodi što većem broju korisnika.

Screenshot_72.jpg
Screenshot / Instagram / Pernille Teisbaek 

'Testiramo vertikalnu mrežu profila na malom broju ljudi. Ovo je limitirani test i saslušaćemo povratne informacije zajednice pre nego što išta promenimo dalje', kaže glasnogovornica Instagrama Christine Pai.

 Izvor: Storybook.hr / ELLE / Tara Đukić