5 NAJUPEČATLJIVIJIH DOKUMENTARACA ZA 2023: Ovo su filmovi sa kulturnim osvrtom koje ne smete propustiti

Negde smo na polovini godine, a popularne striming platforme donele su mnoštvo dokumentarnih serija i filmova - izdvajamo najbolje uz predlog da ih već ovog vikenda bindžujete.

Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Zlatno je doba striming mreža, sa tim se moramo složiti, ali čini se kao da žanr dokumentaraca često (nepravedno) klizi ispod radara, iako je izbor dokumentarnih filmova zaista dosta bogat i kvalitetan.

2023. godina za sada je donela mnoštvo sjajnih ostvarenja koja se tiču pop kulture i mode, među njima možda najpoznatije jeste upravo dokumentarac Pamele Anderson. Uz osvrt na veliku muzičku zvezdu Donnu Summer, posvetićemo pažnju i ponovnom uspehu žanru soft roka, ali i američkoj ikoni, Brooke Shields.

 Ovo je 5 najboljih dokumentaraca koje su velike striming platforme objavile do sada, a u nastavku pogledajte i trejlere za njih.

1. Pamela, Ljubavna priča

Datum izlaska: 31. januar
Gde da strimujete: Netflix

Kada je Huluov "Pam & Tommy" serijal premijerno prikazan prošle godine, pričalo se da sama Pamela Anderson nije bila oduševljena neovlašćenim prepričavanjem svog zloglasnog seks-skandala iz 90-ih sa tadašnjim suprugom Tommyjem Leejem. Ovog puta, glumica i aktivistkinja ima priliku da i sama podeli svoju priču kroz "Pamelu, Ljubavna priča", intiman pogled na životni put i karijeru devojke iz malog grada.

2. Prelomna tačka

Datum izlaska: 13. januar
Gde da strimujete: Netflix
Netflixova popularna serija "Drive to Survive" koja je pružila pogled iza kulisa trka Formule 1, sada vodi gledaoce u veoma kompetitivno nastrojeni svet tenisa. Dokumentarac objavljen neposredno uoči početka grend slem sezone 2023. godine prati poznate sportiste uključujući Nicka Kyrgiosa, Igu Swiatek, Sloane Stephens, Frances Tiafoea, Casper Ruuda i Stefanos Tsitsipas - upravo dok se takmiče na najvećim teniskim turnirima.

3. Pretty Baby: Brooke Shields

Datum izlaska: 23. april
Gde da strimujete: Hulu
Brooke Shields je možda postala najprepoznatljivija kao „lice osamdesetih“ sa reklama za Calvin Klein Jeans i po glavnoj ulozi u
"Plavoj laguni", ali čak i pre toga, model i glumica bila je predmet kontroverzi sa 12 godina zbog kontroverznog filma Louis Mallea iz 1978. "Pretty Baby". Istoimeni Hulu dokumentarac, u režiji Lane Vilson pruža uzbudljiv pogled na život i karijeru Shieldsove od dečijeg modela sve do njenog trenutnog statusa američke ikone.

4. Volim da te volim: Donna Summer

Datum izlaska: 20. maj
Gde da strimujete: HBO Max
Disko ikona Donna Summer postala je poznata po veoma popularnim pesmama poput “She Works Hard For the Money” i “Love to Love You Baby,”a takođe je postala i prva afroamerička umetnica koja je debitovala sa muzičkim spotom na MTV-u. Dokumentarac kombinuje Donnina razmišljanja, mnoštvo njenih arhivskih snimaka, sećanja bliske porodice, prijatelja i kolega. Dokumentarni film „pruža uvid o svim nedaćama sa kojima se suočila dok paralelno istražuje uticaj koji slava može da ima na ljubav, umetnost i porodicu .”

5. Ponekad kada dodirnemo

Datum izlaska: 3. januar
Gde da strimujete: Paramount+
Često omalovažavani podžanr "soft" rok, u nekim krugovima poznat i kao jaht rok, dobio je svoj zasluženi spotlight na Paramount+ platformi. Umetnicima kao što su Hall and Oates, Kenny Loggins, Michael McDonald, Lionel Richie, the Carpenters tema su dokumentarca "Ponekad kada dodirnemo: Vladavina, uništenje i vaskrsenje soft roka. Trailer navodi da "soft" rok „doživljava jedan od najneverovatnijih povrataka u istoriji muzike“.