S dolaskom proleća sve više sanjarimo o letovanju i novim destinacijama koje želimo da posetimo. Ako ste se zasitili razvikanih turističkih lokacija, zašto ne biste otputovali negde drugde?

U nastavku predstavljamo 5 netipičnih evropskih destinacija za putovanje.

1. Helsinki

Grad arhipelaga poznat je po svojim hladnim zimama i održivosti. Helsinki je najnovija skandinavska prestonica koja je postala magnet za putnike opsednute dizajnom. Iako još nije dosegnuo nivo Kopenhagena, dom je izuzetnih restorana i kafića, a mnogi od njih okupljeni su u elegantnoj četvrti Kallio i dizajnirao ih je Studio Joanna Laajisto. Grad se također čvrsto pozicionirao na svetsku umetničku kartu s Helsinškim bijenalom, dok je Hotel St George riznica finske umetnosti, s više od 400 originalnih umetnina rasutih oko hotela.

tapio-haaja-X3x-zCLeLJs-unsplash.jpg
Unsplash/Tapio Haaja 

  2. Alentejo

Samo dva sata vožnje od Lisabona i otprilike veličine Belgije, portugalska regija Alentejo tačka kojom vladaju bezvremenski ritmovi, gde se gradovi na brežuljcima uzdižu iznad livada s divljim cvijećem, a meštani jedu riblje specijalitete uz netaknutu atlantsku obalu. U unutrašnjosti, ljubitelji vina mogu da probaju bogata crna vina, proizvedena u vinogradima koji kombinuju inovativne tehnike s tradicijom vinogradarstva koja datira još od Rimljana, te da se goste brojnim plodovima zemlje u restoranima baziranim na lokalnim namirnicama.

frank-nurnberger-srlmnorX2g8-unsplash.jpg
Unsplash/Frank Nurnberger 

 3. Mallorca

Rodno mesto masovnog turizma u 60-ima, ovo balearsko ostrvo poslednjih godina sve više skreće pažnju na svoje obrtničko nasleđe, pružajući utočište kreativcima koje privlači zanatska tradicija i dramatična arhitektura. Kreativnost Mallorce najviše zrači iz Case Balandre, umetničkoj rezidenciji i pansionu okruženim palmama, gde se mogu družiti etablirani i novi talenti, te u Fundació Miró, gde je rad Joana Miróa predstavljen u njegovoj bivšoj kući i studiju. 

daniel-frank-QP0topr6RYs-unsplash.jpg
Unsplash/Daniel Frank 

 4. Azorska ostrva

Azori čini devet portugalskih ostrva razbacanih usred Atlantika, a smatraju se evropskim Havajima. Okruženi migracijskim putanjama kitova, spektakularni otočki krajolici rezultat su vulkanskih erupcija. Pješačke staze oko otoka São Miguel obilaze slapove, kraterska jezera i guste cedrove šume, a rekreacija često završava krepkim cozidom, varivom kuhanim pod zemljom pomoću topline. Gradić Pico će se svidjeti ljubiteljima vina zahvaljujući svojim zadivljujućim vinogradima, dok je Terceira dio UNESCO-ve svjetske baštine.

damir-babacic-kOO1g6HwMU0-unsplash.jpg
Unsplash/Damir Babacic 

 5. Beč

Poznat po svom muzičkom pedigreu, božićnim sajmovima i bogatoj istoriji, glavni grad Austrije uvek je dobra ideja. Nedavno su se otvorili neki hoteli koji podižu nivo luksuznog odmora, poput hotela Rosewood Vienna koji je otvoren u bivšoj banci i zapanjuje svojim čistim, klasičnim dekorom. Hotel Josefine slavi Art Deco stil uz dodatak kiča, dok Hotel Gilbert privlači skandinavskim uređenjem. Osim toga, bliži se i 150. godišnjica Svetske izložbe u Beču, uz pregršt kulturnih događaja na izbor, dok će remek-dela velikana Gustava Klimta biti izložena u sklopu 300. godišnjice muzeja Belvedere.

raphael-nast-S11b2nz4tEU-unsplash.jpg
Unsplash/Raphael Nast 

 Izvor: https://luxurysociety.hr/