Iako je reč "feminizam" prvi put uvrštena u rečnik Marijam-Vebster davne 1841. godine, i dan danas ima mnogo onih koji ne znaju pravo značenje ove reči, kao ni samu suštinu pokreta.

Ako ste od onih koji znaju da nam je feminizam neophodan, a ne nepotreban. Ako ste od onih koji su zahvalni feministkinjama jer su se izborile za naše pravo glasa, emancipaciju, te čitav niz revolucija koje danas zajedno vodimo na svim životnim poljima, onda su ove knjige kao napisane za vas.

Postoje žene i priče o ženama koje su se susretale sa istim problemima, okolnostima i pobunama kao mi, a o njima pišu autori širom sveta. Razbijanje stigmi i rušenje patrijarhata u stalnom je sukobu sa (ograničenim) stanjem nacije i tendencijom da neguje degradirajuće tradicionalne šablone. Literatura kaže da su pobeđivale i one koje su bile u nepovoljnijem položaju od nas, zbog toga - izgovora nema.

Prethodnih godinu dana svedoci smo da žene nikada nisu bile glasnije, a ukoliko vam je potrebno motivacije i snage za svoju ličnu borbu, tu smo da vas inspirišemo. 

Od Silvije Plat i predstavljanja tragične sudbine žene koja se suočava sa zahtevima konzervativne sredine 50. godina prošlog veka, preko eseja Čimamande Ngozi Adiči o tome kako i zašto bismo svi trebali da budemo feministi i feministkinje, pa sve do zbirki poezije koje provlače važne feminističke motive, poput one Rupi Kaur ili naše Radmile Petrović... predstavljamo vam 12 knjiga koje svaka feministkinja treba da ima na svojoj polici.

Neka vam budu beg od realnosti u kojoj slobodno vreme možemo da provodimo samo kod kuće, i neka vas u svakom trenutku podsećaju da ste moćne, slobodne i neustrašive.

12 knjiga koje svaka feministkinja treba da ima u svojoj biblioteci