U petak 25. marta, od 19 časova, otvara se samostalna izložba Sonje Gajić u galeriji IKS VITAMIN, u Resavskoj ulici broj 19. Umetnica će premijerno izložiti akvarele koje je radila u ovoj i prethodnoj godini. Nakon dugogodišnjeg rada kao vajarka, Sonja po prvi put istupa iz svoje prakse i predstavlja potpuno nove radove, kojima sam mediji akvarela odvodi u kotekst multimedijalnog.

Inspirisana sagledavanjem sopstvenih emotivnih procesa, autorka prevodi lučna iskustva na papir. Koristeći motive mitoloških bića, muških i ženskih atletskih figura, Sonja formira narativ slobodnih asocijacija. Zaljubljenost, iskrenost, traume i porodični odnosi su samo neke od tema koje umetnica artikuliše.

Izložba Dodirne dušu skoro svaka stvar otvara se 25. marta u galeriji Iks Vitamin.
Press 

Osnovne karakteristike ove premijerne serije akvarela su čulnost i kontrast. Čulnost je izražena osećajem mirisa, ukusa i zvuka. Kontrast proizilazi iz osećaja patosa i praznine nasuprot euforiji i ispunjenosti. Zagonetku rešava sam posmatrač suočen sa slikom, kada pokušava da dokuči da li je u pitanju pad ili uzdizanje.

Sam naziv izložbe Dodirne dušu skoro svaka stvar preuzet je iz istoimene pesme R. M. Rilkea, koja arikuliše Sonjinu slikarsku liriku.
Izložba će biti otvorena do 12. aprila u toku radnog vremena galerije.

Sonja Gajić (1986.) rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu lepih umetnosti, a zatim i završila master studije na odseku vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Veljka Lalića. Samostalno i grupno izlaže od 2007. godinie. Dobitnica je nagrade „Ilija Kolarević- vajar“ 2011. godine, na Fakultetu likovnih umetnosti.

Sam naziv izložbe Dodirne dušu skoro svaka stvar preuzet je iz istoimene pesme R. M. Rilkea, koja arikuliše Sonjinu slikarsku liriku.
Press