Sarah Burton dugo je bila inspirisana florom, o čemu svedoči njen rad u modnoj kući Alexander McQueen, kao i njene najnovije kolekcije za uređenje enterijera. Ipak, za proleće/leto 2022. učinila je nešto malo drugačije: umesto da pogleda šta raste na Zemlji, podigla je pogled ka nebu.

"Zainteresovana sam za uranjanje u okruženje u kojem živimo i radimo, u London i stvari koje svakodnevno doživljavamo", napisala je Sarah u svojim beleškama o najnovijoj reviji. "Prešli smo iz vode i blata sa obale Temze - na nebo i svu promenljivu, sveobuhvatnu veličanstvenost koje ono predstavlja".

Najupečatljiviji otisci ove kolekcije zasnovani su na fotografijama koje je tim Alekandera McQueena snimio sa krova svog studija, a koji pruža pogled na londonski gradski pejzaž - od katedrale Svetog Pavla do London Eye-a. "Mi smo posmatrali vremenske prilike i snimali formiranje i bojenje oblaka od svitanja do mraka, te dokumentovali tu promenu od vedrog plavog neba do onog turbulentnog, pomalo zastrašujućeg".

To iskustvo je gurnulo kreativnu direktorku Sarah Burton ka još jednoj temi neistraženoj za sezonu SS22. ''Obožavam ideju o tome da je žena McQueen lovac na oluje'', napisala je, ''Ona spaja strastvene pojedince koji nose tu odeću, ali tu se ne radi samo o lepoti različitih pogleda, već i o osećaju misterije i uzbuđenja - o prihvatanju činjenice da nikada ne možemo biti sigurni šta će se sledeće dogoditi. Odustati od kontrole i biti u direktnom kontaktu sa nepredvidivim, znači biti deo prirode, videti je i osetiti u njenom najintenzivnijem obliku. Biti jedno sa svetom koji je veći i moćniji od nas".

Kolekcija ne predstavlja samo povratak live modne revije za Alexander McQueena, već i povratak kući - u London (brend je obično prikazivao kolekcije na Nedelji mode u Parizu). Sada, izvan rasporeda bilo kakve nedelje mode, Sarah Burton dobija punu pažnju fashion industrije na krovu istočnog Londona gde se događaj održavao. I zaslužila je jer je svaki look bio ingeniozan i zadivljujući.

Profimedia Pogledajte veličanstvenu modnu reviju u Londonu.

Uoči povratka brenda na pistu, kreativna direktorka je izjavila da je pandemija izmenila njen pogled na modu, te su od prepoznatljivih umetničkih remek-dela prešli na funkcionalniju, udobniju i nosiviju odeću. Umesto fokusa na to kako će komadi izgledati na pisti, fokus je bio na tome kako će komadi izgledati na običnoj ženi.

To ne znači da se izgubio obožavani kroj i stil Alexander McQueena - početni look bio je crni vuneni kaput sa printom oblaka i rukavima od polipropilena. Tu su i mini-suknje i midi-haljine sa čizmama, mantili sa pojasom i balon rukavima i, naizgled, puno optimizma da ćemo češće napuštati kuću i ići na žurke u 2022. godini. Naglasak je na elegantnoj gornjoj odeći i smelim odelima, a sve je ukrašeno sjajnim kristalima koji predstavljaju kišne kapi. Takođe, koža i til dobile su nepredviđenog modnog saveznika - teksas, i izgledaju ultramoderno.

U galeriji iznad pogledajte najbolja modna izdanja iz najnovije SS22 kolekcija Alexander McQueena.