Momenat supermodela i influensera uvek garantuje da će se društvene mreže usijati tokom meseca mode, ali Kate Moss ovog puta nije mogla da se takmiči sa Marge Simpson u Balenciaga haljini. Welcome to 21st century, digitalno doba je tu, kao i inovativne ideje koje pomeraju svet. Fendace kao spoj dva slavna brenda Fendi i Versace, sada je već postao viralan u svom punom značenju, baš kao i Simpsonovi koji nose Balenciagu. Evo 10 nezaboravnih događaja sa nedelja mode za proleće/leto 2022. 

1. Sve o Fendace-u

Fantastičan switch-up obeležio je sam početak Nedelje mode u Parizu:Donatella Versace kreirala je kolekciju za Fendi, a Kim Jones za Versace. Zamena uloga spojila je dve jedinstveno fantastične revije inspirisane prijateljstvom. Nastup Kate Moss i Amber Valletta za sam kraj bilo je legendarno. Istorija se stvarala, dok su obe kuće napravile ozbiljan iskorak u poigravanju sa modom, brendom i marketingom.

Kate Moss na Fendi reviji
Profimedia 

2. Dua Lipa otvorila i zatvorila Versace reviju

O da, još uvek smo kod Fendace-a. Dok su kružile glasine da će Donatella Versace napraviti Fendace show, kraljica kontroverze osmislila je još jedan moćan potez za kolekciju proleće/leto 2022. Lice kampanje Dua Lipa otvorila je i zatvorila reviju noseći svetlucave ružičaste kreacije koje izgledaju kao da su izašle direktno iz njenog garderobera. Izgledala je zanosno.

Dua Lipa na Versace reviji
Profimedia 

3. Simpsonovi nose Balenciagu

Najveće iznenađenje Pariske nedelje mode bili su Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie kao Balenciaga modeli! Bila je to savršena epizoda Simpsonovakao satira čitave pompe oko modne industrije. Naravno, to je bio samo deo urnebesnog show-a Demne Gvasalije o pop kulturi - lažni crveni tepih prethodno je izazvao slične reakcije. 

Balenciaga Simpsonovi
Youtube/Screenshot 

4. Maximilianovo neočekivano ''šiljato'' finale revije

Zavodljiv pristup ženskoj odeći učinio je Maximiliana Davisa novom zvezdom Nedelje mode u Londonu. Njegov prvi nastup na pisti nije razočarao, a šiljati komplet koje izgleda kao umetničko delo preplavio je Instagram feed nakon izložbe Fashion East.

Maximilian na Nedelji mode u Londonu
Profimedia 

5. Rođendan Balmaina sa muzama Oliviera Rousteinga

Za svoju desetogodišnjicu u Balmainu, Olivier Rousteing pripremio je ekstravagantan spektakl za 6.000 gledalaca. Ne samo da mu se Beyonce obratila putem audio poruke, već je tu bio i niz supermodela - Naomi Campbell, Carla Bruni, Milla Jovovich, Karen Elson, Lara Stone, Natasha Poly i Natalia Vodianova.

Balmain
Profimedia 

6. Rejina Pyo učinila je odskočnu dasku modnom pistom  

Za svoju prvu live prezentaciju od početka pandemije, Rejina Pyo nas je odvela u Londonski centar za vodene sportove, gde su ronioci (koji nosi dizajnerske kupaće kostime u boji) priredili spektakularan akrobatski prikaz na daskama visine od 3 do 10 metara. Performans i kolekcija u celini bili su oda slobodi i pružili su nam preko potreban energetski boost.

Rejina Pyo
Profimedia 

7. Cardi B street style stajlinzi

Voleli je ili mrzeli, činjenica je da je Cardi B bila u centru pažnje tokom nedelja mode. Očajnički se trudila da svaki put bude ekscentrična i drugačija, a paparazzi su je pratili u stopu. Prvo je nosila Schiaparelli, zatim Balenciagu i Richard Quinna.

Cardi B
Profimedia 

8. Marni redefiniše uobičajeni doživljaj modne revije

Uz mogućnost ponovnog okupljanja, dizajner Francesco Risso proslavio je fizičku prisutnost u vreme pandemije, tako što je spojio pistu i publiku i priredio jedan radostan modni događaj. Četiri stotine gostiju bilo je odeveno u Marni kreacije po meri, kako bi se ulio osećaj jedinstva. "Ne radi se toliko o spektaklu, već o dovođenju svih ljudi u dijalog", rekao je dizajner.

Marni
Profimedia 

9. Prada dvostruke piste u Milanu i Šangaju

Dvostruke piste - udvostručena zabava. Kokreativni direktori Miuccia Prada i Raf Simons prikazali su svoju kolekciju za proleće/leto 2022. istovremeno u Milanu i Šangaju. Impresivni modeli sa modnim show-om u obe zemlje hodaju pistama noseći isti izgled u isto vreme. To nije bio samo uspeh u smislu produkcije revija, već i pomeranja granica u shvatanju globalnizacije u modi i svetu.

Prada
Profimedia 

10. Chanel kao povratak osamdesetih

Chanel revija za proleće/leto 2022. Virginie Viard bila je neobično drska oda 80-im godinama, prepuna paparazza, lepršavih kreacija i razigranih modela. Poslednjeg dana prilično monumentalne sezone, ništa nije izgledalo tako dobro kao devojke u biserima, kompletima od tvida i retro kupaćim kostimima. 

Chanel
Profimedia