Najveći sajam muške mode, Pitti Uomo, održava se u Firenci po 104. put. Ove sezone gost dizajner je Fendi koji je mušku kolekciju predstavio u svojoj novootvorenoj fabrici u srcu Toskane, gde je gostima priredio posebno iskustvo koje spaja dizajn, ručni rad, tehnologiju i prirodu.

02_FENDI Men's SS24 Show_Empty Venue.jpg
Fendi 

Muška kolekcija za proleće-leto 2024 koju je Fendi upravo predstavio svojevrsna je oda zanatskim veštinama i kreativnom aspektu brenda.

Pre same revije, svi gosti prolaze kroz fabriku gde mogu videti kako radnici na licu mesta rade i proizvode neke od najpoznatijih Fendi aksesoara. Revija je održana upravo na spratu gde se proizvode torbe i drugi mali kožni aksesoari. Prostor je koncipiran kao open space gde se u svakom delu proizvoda jedan određen model torbe, od početka do kraja.

profimedia-0783580768.jpg
Gianluca Moggi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Reviju otvara upravo kombinacija koja detaljima odmah asocira na reintepretaciju radnog odela. Kamel mantil krojen po uzoru na radne mantile sa provučenim krojačkim metrom u kombinaciji sa ručnim koferom na kojem piše Made in FENDI.

Kombinacije koje slede prate svakako lajtmotiv kolekcije, ali fokus ostaje i na kožnim komadima po kojima je Fendi poznat. Neki od modela nose radne kecelje u potpuno novom svetlu i to kožne i sa džepovima. Tu su i drugi aksesoari u sklopu kaiševa koji takođe podsećaju na delove uniforme. Košulje bez rukava savršen su primer dekonstrukcije esencijalnog muškog komada. Ne nedostaju ni formalne kombinacije gde vidimo tailoring u jednom svežem izdanju, idealnom za proleće.

01.jpg
Fendi 

06.jpg
Fendi 

20.jpg
Fendi 

33.jpg
Fendi 

Aksesoari i nakit su takođe zanimljivi. Pored već prepoznatljivih modela torbi kao što su Baguette, Soft trunk i Peekabo, tu su i potpuno nove torbe u obliku trougla kao i torbe/držači sa kafu, ovalne messenger torbe, ali i detalji od trske. Delfina Delettrez Fendi, inače dizajnerka nakita za Fendi kolekcije donosi veliki broj detalja kao što su minđuće i ogrlice sa diskretnim i delikatnim FENDI logoom.

41 B.jpg
Fendi 

42.jpg
Fendi 

42.jpg
Fendi 

47.jpg
Fendi 

Najemotivniji momenat svakako je bio kraj, gde kreativna direktorka muške kolekcije i aksesoara Silvia Venturini Fendi izlazi sa timom koji stoji iza kolekcija. Ljudi koji su inače ‘’behind the scenes’’ sada su prvom planu. To potvrđuje da je Fendi Factory revija bila definitivno više od same kolekcije.

profimedia-0783578727.jpg
Gianluca Moggi / LaPresse / Profimedia