Polako, ali sigurno već danas na ulicama grada imamo priliku da vidimo kako je većina prolaznika uskočila u omiljene patike, dok su se od dubokih i glomaznih čizama, nadamo se za ovu sezonu zauvek, oprostili.

Od retro modela, preko ugly sneakers do najnovijih tehnološki unapređenih, patike godinama odolevaju ostalim trendovima koji ciklično kruže i uprkos njima opstaju.

Patike su odavno prevazišle svoju prvobitnu ulogu, obuće za slobodno vreme ili sport, pa su tako danas temeljni komad koji modnih zavisnica poput Ane de Armas, Jessice Albe ili Hailey Bieber koje ovu obuću vešto kombinuju s haljinama, suknjama, pantalonama, farmerkama.

Hailey Bieber obožava da nosi New Balance patike.
Profimedia 

Njihova bezvremenost i svestranost učinila ih je must-have obućom koju rado nosimo u različitim prilikama, tako da su u velikom broju slučajeva zamenile čak i elegantne potpetice.

Stylight koji se bavi navikama kupaca analizirao je oko 160 miliona korisnika i došao do zanimljivih podataka.

Najpopularnije patike koje će ove godine biti najtraženije su retro modeli nadahnuti 90-im godinama poput New Balance koji obožavaju brojne slavne trendseterke poput Kaie Gerber, Emily Ratajkowski, Kendal Jenner... ali i chic Francuskinje!

Spomenute patike beleže porast pretraživanja od čak 94 posto u odnosu na februar prošle godine, a nose se uz sve - od trenerki do kožnih pantalona i haljina.

Drugi trend koji rapidno raste je pomalo neočekivan - radi se o patikama s debelim đonom, a takve modele već u svojoj ponudi imaju i high street brendovi, ali i luksuzni brendovi poput Prade. Da im vrtoglavo raste popularnost dokazuje i podatak da se pretražuju 72 posto više u odnosu na februar 2021.

Ne treba zaboraviti ni na udobne i svestrane patike naglašenog sportskog dizajna čiji modeli postaju nova omiljena obuća čak i van sportskih terena.

Google-ova pretraživanja za ovakve modele porasla su za 33 posto u odnosu na februar prošle godine.

Kate Middleton kada ne nije u visokim potpeticama, onda je u belim patikama jednostavnog dizajna.
Profimedia 

Četvrti trend vezan za sportsku obuću ove godine je usmeren na tzv. održive modele koji danas sve više kupcima postaju prioritet.

Poznati održivi brend patika Veja zabeležio je porast pretraživanja od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu, a patike ovog brenda rado nosi i vojvotkinja Kate Middleton.

Kate Middleton najčešće nosi jednostavne Veja patike koje su izrađene od održivih materijala.
Profimedia 

Još jedan trend za ovu godinu su patike pastelnih boja, a ove cipele u skladu s prolećno/letnjom sezonom beleže porast interesovanja od 23 posto.