Model specifičnog izgleda sa zaobljenim vrhom i podignutim potplatom, obično izrađenim od drveta, vratio se na modnu scenu i ne planira tek tako da nestane.

Prepoznatljiva obuća sa severa Evrope, tradicionalno vezana uz Holandiju i Švedsku, doživela je comeback zahvaljujući i povratku udobnih lepršavih pantalona i razigranih haljina nadahnutih stilom 1970-ih.

Njihov proboj na modnu scenu nije se dogodio preko noći - trijumfalno su se pojavile u Chanel kolekciji Karla Lagerfelda za proleće/ljeto 2010., kada su se manekenke šetale pistom u vrtoglavo visokim klompama s platformom ispred pozadine nalik farmi, izgrađene za reviju u Grand Palaisu u Parizu.

Nakon toga, kao što to uvek biva nakon velikog hypea, opet je na nekoliko sezona došlo do relativnog zatišja iako su ih ljubitelji i dalje rado nosili.

Međutim sada je sve postalo jasno - ovog proleća klompe će biti pravi must have. Berlinski brend obuće Aeyde posvetio im je celu kolekciju, ističući da su oduvek bile najbolja obuća za kreativne i nekonvencionalne osobe slobodnog duha.

Videli smo ih i u prošlogodišnjoj kolekciji danskog Gannija za proleće/leto 2022. i fantastično su se uklopile u ležeran i ženstven stil ovog omiljenog brenda koji cene i domaće trendseterke.

Ako ste i vi oduševljeni klompama, saznajte koji će modeli biti najpoželjniji.

Klasične klompe

Klasična verzija s blago podignutim drvenim platformom i zaobljenim prednjim i gornjim delom, većinom izrađenim od kože, veoma je udoban i robustan model koji ide uz mnogo stilova. Ne pristaje zato samo uz lagane letnje haljine i maksi suknje, već i uz bilo koji trend farmerica, pa čak i uz casual odela, što dokazuje danski brend Ganni u svojoj kolekciji za proleće/leto.

Klompe na petu

Iako klompe na petu nisu prave štikle, mogle su se videti na modnim pistama za sezonu proleće/leto 2022. u kolekciji italijanskog brenda Bottega Veneta. S obzirom na to da je pozitivan feedback, ovaj trend sigurno neće samo tako nestati.

Klompe u novim, neobičnim verzijama

Verzije klompi više nisu ograničene na prirodne materijale kao što su drvo i koža: modeli od gume, s krznom ili čak ukrasima od kamenčića, kao i klompe u jarkim bojama, mogu se takođe videti u najnovijim kolekcijama i dokazuju da je ovaj trend daleko od nestajanja.