Kožne cipele zaobljenog vrha i s kaišićem preko risa nekada su bile tipična dečija obuća, pa ne čudi da su i ime Mary Jane dobile po liku iz stripa 'Buster Brown', devojčici nazvanoj prema ćerki autora. Ipak, odavno su prestale da budu isključivo dečija obuća: Mary Jane s potpeticama nosile su 'flapper' devojke, koje su u njima lakše plesale uz jazz muziku. A danas ih, stotinjak godina kasnije, nose brojne trendseterke, posebni ljubiteljke francuskog chica koje spajaju udobne i zavodljive komade.

Alexa Chung, Mara Lafontan i Camille Charriere neke su od njih, a nose Mary Jane u svim varijantama - niske, s blok petom, pa čak i platforme. Najpopularnijim ih čini činjenica da idu na zaista na sve - od pantalona i šortsa do elegantnih haljina.

U nastavku otkrijte 5 načina kako da nosite Mary Jane štikle ovog proleća.

Na pantalone

Istaknite vitke listove i izdužite figuru kombinacijom uskih pantalona i Mary Jane cipela koje će izgledati još elegantnije uz klasičan kaputić od buklea.

Na farmerke

Dašak elegancije u kombinaciju farmerki i romantične bluze uneće upravo ove cipele s kaišićem - izgledaćete kao da koračate pariskim ulicama. 

Na šorts

S toplijim danima šorts je sve poželjniji komad odjeće, a profinjenije će izgledati ako ga budete nosili uz elegantne Mary Janes s potpeticom srednje visine, te će pritom izdužiti noge.


Na mini-suknju

Neodoljivi spoj: minica i Mary Janes. Čini se da je ovo jedini model štikli koji uz mini-suknju ne izgleda vulgarno, već i dalje chic i stylish.


Na haljinu

Kad klasik susretne klasik: senzualne i prozračne haljine biće još romantičnije uz par cipela s kaišićima, a pored crnog modela, šarmiraće vas i ovaj beli.