Uvek postoji nekoliko pitanja koja prate veridbu. "Kako te je zaprosio?", "Jesi li plakala?", "Mogu li da vidim prsten?", ali jedno od prvih pitanja koje se izdvaja jeste i: "A jesi li našla haljinu?". Ah, venčanica, jedini komad odeće koji će ostati zauvek ovekovečen na fotografiji. I dugo nakon što gosti zaborave zavete, vreme ili šta su jeli tog dana, zapamtiće nju. Ali koliko god da su prijatelji i porodica dobronamerni, njihova vizija vaše venčanice se možda neće u potpunosti poklapati sa vašom, a prvi korak da pronađete haljinu za vas je da se pobrinete da su vaš stil i udobnost na prvom mestu. 

"Ostanite verni tome kako se osećate u haljini bez obzira na to šta drugi misle. Ono što je najvažnije je da se osećate lepo i udobno u njoj, to je Vaš veliki dan", rekao je jednom prilikom Megan Ziems, izvršni direktor i osnivač salona venčanica Grace Loves Lace.

Na kraju krajeva, možda nećete odmah znati šta želite, ali ćete znati kako se osećate u haljini.

Ako ste tek započeli svoju potragu za venčanicom i do sada vas tradicionalne i balske haljine nisu naročito oduševile, ne očajavajte jer prošle godine došlo do neviđenog porasta u potrazi za crnim venčanicama, što je dokazalo da postoji potreba da se mlade modno izraze izbegavajući tradicionalne modele.

Podsetimo se, konvencionalnu večenicu odbacili su i Chanel i Jacquemus, ali i naši domaći dizajneri. U nastavku otkrijte 5 trendova netradicionalnih venčanica.

1. Slip haljine inspirisane 90-im godinama

Kako se ispostavilo, sadašnje oživljavanje 90-ih nije ograničeno na halter neck, ravne forme i teksas. Takođe ulaze u trendove i venčanice, ali na mnogo elegantniji način.

„Elegantne haljine od svile i satena nude moderan i uzvišen izgled tradicionalnih venčanica iz 90-ih. Savršene su za venčanje ili za mladu koja bez kompromisa želi da slavi jednostavnost stila", kaže Ziems.

2. Naglašeni rukavi

Zahvaljujući svojoj statement silueti i čistom faktoru udobnosti, XL rukav na haljini je detalj na koje se možete osloniti.
Od preuveličanih satenskih pufnastih rukava princeze Diane do mekih, slojevitih rukava od tila sa detaljima na manžetnama, rukavi su definitivno trend. Ovo je ogroman pomak od popularnih dekoltea sa dubokim V izrezom ili dekoltea ukrašenih dragim kamenjem koji su dominirali poslednjih 20 godina.

3. Duboki šlic

Da, dobro ste pročitali. Kada su u pitanju šlicevi ove sezone, butine su granica. "Videli smo mnogo nevesta koje vole šlic do butina. To je seksi, šik i malo manje konzervativno", primećuje Ziems. Drugim rečima, moderna nevesta ne mora da bude skromna, ona samo mora da bude svoja.

„Klasična silueta sa prelepim šlicem dodaje haljini wow trenutak, a koja mlada to ne želi? Jasno je da je sve vidljivije da se neveste okreću modernijim i pomalo smelim stilovima, ali sa dozom elegancije."

4. Gola leđa

„Neveste vole trenutak otvorenih leđa - to je savršen način da unesete element drame u svoj izgled“, uverava Ziems. "Ovaj detalj predstavlja savršen balans između elegantnog i bezvremenskog."

5. Kratka haljina

Vaše venčanje je proslava, a šta priziva žurku bolje od mini-haljine? Bele duge venčanice, sa gore navedenim detaljima mogu biti dobar izbor nekonvencijalnog dress code-a, ali kratki modeli oličavaju ličnost i duh neveste, a više nego ikada su upravo ovakvi modeli na vrhu liste najpoželjnjih.