Već neko vreme se susrećemo s pojmom 'power dressing'. Nije potrebno dubinski istraživati da biste shvatili da je reč o stilu oblačenja koji odiše samopouzdanjem, profesionalizmom i autoritetom.

Ne radi se samo o nošenju luksuznih komada, već o odabiru odeće koja je prikladna za business, ali i casual trenutke. Nose se blejzeri naglašenih ramena, savršeno krojena odela, bele košulje, svileni topovi, midi suknje, kvalitetne tkanine u paleti crne, bele i sive s neodoljivim motivom tankih pruga...

Reč je o novom pogledu na tipični '9 do 5' dress code koji se udaljava od 'clean girl' i 'quiet luxury' estetike, a podilazi kancelarijskoj odeći 90-ih godina na pomalo grublji, grunge način. Savršeno se s ovakvim tipom estetike isprepliće 'Office Siren' trend koji karakteriše poslovnu ženu koja je sofisticirana, sexy i chic.

Najbolji opis zapravo daje manekenka Gisele Bündchen, tačnije lik koji glumi u kultnom filmu 'Đavo nosi Pradu' - 'corporate baddie' izgled. Stil označava povratak vintage i arhivskih komada, neutralnih nijansi, Bayonetta naočala, chunky nakita, ali jednostavnih outfita, a it devojke koje često otelotvoruju upravo takav stil su i Kendall Jenner i Hailey Bieber.

profimedia-0803632142.jpg
TatianaK / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Corpcore viđamo i na modnim pistama. Za proleće/leto 2024. Boss je prigrlio korporativni šik. Modeli su nosili krojena odela, elegantne pencil suknje i klasične kombinacije košulje i kravate. Prozirne hulahopke, olovka i rokovnik u ruci, kao i kožne aktovke dopunile su svaki look.

Kreativni direktori modnih kuća ovaj prvobitni vintage stil prilagodili su modernoj ženi, kao Miu Miu za jesen/zimu 2023, Gucci 'Ancora' kolekcija ili debitantska kolekcija Petera Hawkinga za Tom Ford.

profimedia-0807653206.jpg
SplashNews.com / Splash / Profimedia Boss

profimedia-0808328678.jpg
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Gucci

profimedia-0808326957.jpg
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Gucci

Iako može biti niche trend, corpcore posuđuje inspiraciju iz brojnih drugih stilova, a i omogućuje fuziju formalnog i nonšalantnog, zbog čega se smatra večnim i aktuelnim u svakom dobu.

Izvor: storybook.hr