Setimo se vremena kada su patike bile smatrane prikladnom obućom isključivo u sportskim kombinacijama. Priznajemo, nismo previše nostalgični za tim periodom, jer se moda u poslednjoj deceniji u velikoj meri oslonila na komfor i pristupačnost, te su patike postale jedna od dominantnijih stilskih kategorija.

One koje su obeležile godinu za nama, bez premca su Adidas Samba, kultni retro model koji je do danas ostao jedan od najvećih bestselera ovog brenda, iako je prvi par izašao davne 1950. godine. Iako će ove godine i dalje Sambice biti u vrhu popularnosti zbog svoje svestranosti, jednostavnosti, a i na kraju krajeva trendi izgleda, 2024. godina iznedriće i neke nove (stare) modele na tron. Pa, krenimo redom!

Meksiko 66 - Onitsuka tigar

Kako se predviđa, jedne od IT modela patika za predstojeći period jesu Mexico 66 brenda Onitsuka Tiger. Reč je o japanskom brendu koji postoji od četrdesetih godina prošlog veka, a od kraja sedamdesetih udružio se sa još dva brenda pod imenom Asics.

Izrađene su u kombinaciji glatke i brušene kože s istaknutim crtama sa strane koje su najčešće u kontrastnoj nijansi, a ističu se i velikim spektrom različitih boja (trenutno su najpopularniji žuti modeli). 


Cortez - Nike

Već nam je jasno da će naglasak u trendovima biti na ranim 2000-ima jer i ovaj model dolazi iz tog vremena. Reč je o modelu Nike Cortez. Predstavljene su još 1972. godine tokom Letnjih olimpijskih igara u Minhenu, a do danas su ostale u ponudi najvećeg broja sportskih prodavnica. 


Reč je o veoma udobnom modelu patika koje smo nedavno videli da ponovo nose IT devojke poput Alexe Chung, Emily Ratajkowski... Izgledno je da će im popularnost samo rasti tokom 2024. godine, samim tim i što je Nike odlučio da uvrsti upravo ovaj model u svojoj specijalnoj kolekciji za Dan zaljubljenih.

Chunky "dad" modeli

Popularne će u ovoj godini biti kabaste patike za trčanje. Još jednom je Y2K estetika na delu, te će u 2024. biti popularni svi "dad" modeli patika koji su prvobitno kreirani za sportske aktivnosti (trčanje).

Ovo su samo neki od modela sa kojima ćete biti u trendu: Diadora Mithos Propulsion 280 M2, Nike V2K Run, Pula Velophasis Phased, Nev Balance 1906R...

Izvor: Storybook