Vintage komadi Jean Paul Gaultiera postali su opsesija slavnih zvezda - od Belle Hadid i Kendall Jenner do Beyonce i Cardi B. Stoga nije ni čudo što je francuski brend odlučio da iznajmljuje ikonične primerke iz svoje modne arhive, omogućavajući fanovima da uživaju u delu Jean Paul Gaultier istorije.

Oko 30 komada iz arhive Gaultier biće dostupno za iznajmljivanje, uključujući večernju haljinu u stilu kaveza sa satenom, kontroverzni korset koji je nosila Madonna tokom svoje turneje 90-ih, kao i stilove iz 80-ih.

„Arhiva Jean Pola Gaultiera je naš zlatni rudnik“, kaže generalni direktor brenda Antoine Gagey. „Želimo da se brinemo o njima, cenimo ih i delimo sa našim fanovima. Vreme je da istražimo nove načine uživanja u modi: kupovina vintage komada i iznajmljivanje mogu postati strateški stubovi naše modne kuće u budućnosti“, dodaje.

Ovo je osvežavajući pristup koji i sam Gaultier, koji se nedavno penzionisao nakon 50 godina karijere, odobrava. „Potičem iz generacije koja je pretraživala buvljake“, rekao je ranije za modni magazin Vogue. „Tamo sam pronašao francusku tamnoplavu prugastu košulju koju sam počeo da nosim i to je postalo jedan od mojih kodova. Divno je dati novi život staroj odeći i ponovo je nositi. U ovom vremenu krize i konfuzije, šta može biti bolje? Ima previše odeće, a nema dovoljno ljudi koji bi je nosili."

Pored nove usluge iznajmljivanja putem zvaničnog website-a brenda, Jean Paul Gaultier takođe pokreće tržište polovne robe koje će trenutno sadržati 50 jedinstvenih komada nabavljenih od privatnih klijenata i preprodavaca.

A s obzirom na to da je Vestiaire Collective u maju izvestio da je potražnja za starinskim Gaultierom porasla za 300 odsto u roku od šest meseci - bolje bi bilo da požurite ako želite da se dočepate nekog od najupečatljivijih komada.