U 74. godini preminuo je André Leon Talley, američki modni novinar, urednik i autor, i iza sebe ostavio veliko nasleđe i prazninu u svetu mode.

Modni novinar, stilista i urednik André Leon Talley karijeru u svetu mode započeo je pripravništvom za bivšu urednicu Voguea Dianu Vreeland u Metropolitan Museum of Art u New Yorku, koja ga je, impresionirana njegovim talentom, spojila s kontaktima u Factoryju Andyja Warhola i Intervju Magazina, prenosi The Guardian.

Ipak, slavu je stekao radeći za američki Vogue kao urednik vesti i kreativni direktor do odlaska 1995. Vratio se tri godine kasnije kao editor-at-large, i ostao do 2013, zato ne čudi što je uvek bio u društvu Anne Wintour.

Andre Leon Talley bio je desna ruka Anne Wintour iako su imali buran odnos.
Profimedia 

Rođen 1948. i odrastavši na američkom jugu, Talley je u svom životu iskusio segregaciju i rasizma, a od detinjstva negovao ljubav prema modi, otkrivši magazin Vogue u mesnoj knjižari. 'Moja priča je bajka o preteranosti, i kao u svakoj bajci ima zla i tame, koju nadvlada svetlost', rekao je o svom životu.

Bio je prepoznatljiv po svom ekstravagantnom stilu, pomeranju granica i kršenju svih ustaljenih pravila.

2003. objavio je autobiografiju 'A.L.T.: A Memoir', kasnije stilizovao i davao modne savete tadašnjoj prvoj dami Michelle Obami, sudio u showu America's Next Top Model, a 2017. počeo voditi vlastitu emisiju na radiju koja se bavila prvenstveno modom i pop kulturom.

Družio se sa svim značajnim imenima u svetu mode - od Karla Lagerfelda do Naomi Campbell i Rihanne.

Andre Leon Talley družio se sa najvažnijim imenima iz sveta mode, a jedna od njih je i Naomi Campbell.
Profimedia 

O njemu je Kate Novack snimila dokumentarni film 'The Gospel According to Andre', a 2020. objavio je memoare 'The Chiffon Trenches: A Memoir' u kojima piše o svojim modnim počecima u New Yorku 70-ih, seksualnom zlostavljanju koje je trpio kao dete, rasizmu u modnom svetu, ali i kompleksnom odnosu s glavnom urednicom i dugogodišnjom saradnicom Annom Wintour.

Iste je godine odlikovan francuskom titulom Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, a 2021. guvernerovom nagradom za književnost u Severnoj Karolini.

Karl Lagerfeld takođe je bio prijatelj Andrea Leona Taleeya.
Profimedia 

Ovaj visoki muškarac upečatljivog stila privlačio je pozornost i isticao se u prvim redovima modnih revija, te utabao put novoj generaciji budućih novinara i urednika. Svojim je iznenadnim odlaskom u 74. godini 'modni titan' ostavio veliku prazninu, a od njega se na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji i ljubitelji mode.