U poslednje vreme sve češće čujemo kako megapopularni modni lanci žele da smanje svoj karbonski otisak (ukupnu količinu emitovanih gasova staklene bašte). Jedna od njih je i Zara koja će svojim kupcima u Ujedinjenom Kraljevstvu od 3. novembra ponuditi uslugu Pre-owned, u sklopu koje će moći da produže trajanje Zara komada.

Uz nju će kupci moći da rezervišu popravku odeće ili modnih dodataka, doniraju ili preprodaju neželjene komade putem online shopa ili u radnjama. Pre-owned usluga će se pojaviti u Zara online shopu i mobilnoj aplikaciji.

Ako kupac odluči da preprodaje komade, mora ih fotografisati, dok će Zara omogućiti detaljne informacije o proizvodu. Novčane transakcije rešavaće se stripe sistemom, a potom preprodavač mora da pošalje artikal novom vlasniku.

Usluga je za početak limitirana isključivo na britansko tržište jer su tamošnji kupci prepoznati kao najzahtevniji. Naime, sve više paze na to da se njihove kupovne navike podudaraju s ekološkom odgovornošću, pa će Zara tamo testirati novu platformu, a s vremenom je verovatno proširiti i na druge zemlje.