S kojom idejom je nastao brend Baragoni?

Ideja je da pravimo unikatne komade koji odolevaju vremenu i trendovima u često promenljivoj modnoj industriji. U kolekcijama preovlađuju elegantni modeli fine ručne izrade. Svaka veza koju stvorimo između naših torbi i klijenata je predodređena da traje decenijama. Svi modeli su dostupni u nekoliko concept store-ova kao i u BW Galerija shopping centru u Beogradu. Takođe, zahvaljujući online platformama i prodaji za veoma kratko vreme smo prepoznati i sa zadovoljstvom šaljemo torbe i u druge gradove i zemlje našeg regiona.

_ART5640z.jpg
Foto: Janko Maslovarić 

Šta misliš zbog čega su žene slabe na torbe (i cipele)?

Iako verujem da lepota svake žene leži u njenoj nesputanoj prirodi i produhovljenosti, zapravo izborom odevnih predmeta i aksesoara vrlo jasno otkrivamo društvenu i kulturološku pripadnost, pa često i psihološko stanje, bili mi toga svesni ili ne. Visoke potpetice su promenile način na koji žene hodaju. U torbi žena nosi svoj lični svet. Aksesoari oduvek imaju magijsku ulogu jer pokazuju naš ukus, karakter i lični pečat. Otuda slabost na torbe i lepota individualnog izbora one "prave" za svaku od nas.

Visoke potpetice su promenile način na koji žene hodaju. U torbi žena nosi svoj lični svet.

 A kako je nastala tvoja ljubav prema torbama? Postoji li ona jedna iz detinjstva ili tinejdžerskih dana kao uspomena koja je odredila jedan deo tvog života ili odabir ovog poziva?

Oduvek sam volela i pratila modu ali ne mogu da kažem da slepo sledim trendove. Elegancija i ženstvenost su godinama moj izbor i uviđam da se ženama sličnog senzibiliteta dopadaju naši modeli. Sećam se da sam još kao mala volela da isprobavam mamine i bakine odevne predmete iz ormara. Posebno su me fascinirale kvalitetne kožne torbe i činjenica koliko su one i dan danas postojane. Prirodna koža vremenom dobija vintage ton i uz pravilno održavanje to su komadi koje mogu naslediti i buduće generacije.

NEW ERA (2).gif
Foto: Janko Maslovarić 

Sarađujete sa italijanskim izrađivačima metala Fibel group koji rade sa Givanchy, Dior, Balmain, Lanvin i drugim svetskim brendovima, a sa druge strane velika pažnja posvećuje se modeliranju, izboru kože i zanatskoj veštini koja se odvija u Beogradu. Kako izgleda proces kreiranja vaših tašni?

Prvo se rađa inspiracija. Tako je cela prva kolekcija inspirisana italijanskom renesansom i finim geometrijskim oblicima koji odlikuju tu epohu. Sve ideje prvo se stave na papir u vidu skica. Zatim dolazi modeliranje i krojenje prve probne verzije. Naši majstori su stručnjaci kožne galanterije sa decenijskim iskustvom, tako da je Baragoni spoj modernog dizajna i tradicionalnog načina proizvodnje. Svi modeli su ručno rađeni sa pažljivim odabirom italijanske kože, postave i metalnih ukrasa koji se posebno za nas izrađuju u Firenci. Na svaki komad gledamo kao na malo umetničko delo koje čeka svog pravog vlasnika da ga prepozna i “oživi”.

Jedan ste od retkih modnih brendova koji slede “slow fashion” princip - sve torbe su ručno rađene u limitiranim serijama, sa ciljem da traju večno. Koliko je zaista teško poslovati održivo na našem tržištu?

Kao i svaki mlad brend susrećemo se sa brojnim izazovima. Međutim, temelj našeg poslovanja je kvalitet i čini mi se da to žene brzo prepoznaju. Nije nam u interesu da budemo instant trendy jedne sezone nego da dugoročno gradimo poverenje i da nam se klijenti vraćaju i nakon više godina.

_ART5156z.jpg
Foto: Janko Maslovarić 

Kakve torbe ćemo nositi ove jeseni i zime? (o novoj kolekciji)

Ove jeseni i zime smo napravili jednu pristupačniju ready-to-wear mini kolekciju koja je namenjena za svaki dan. U pitanju su praktične tote torbe u kombinaciji antilopa i glatkle crne kože kao i juneće kratke dlake u zebra dezenu. Uz svaku torbu se dobija i mini novčanik koji može da se zakači za nju ili nosi odvojeno. Preovlađuju zemljani tonovi koji su idealni za predstojeći hladni period.

Kako bi opisala u 3 reči ženu koja nosi Baragoni?

Sledi. Svoje. Snove.