Statistički podaci kažu da cool klinci nose Pradu. Naime, luksuzni italijanski brend našao se na prvom mestu Lyst Index lestvice najpopularnijih modnih kuća u poslednjem kvartalu 2022. godine. Time se pomerio s drugog mesta i s trona skinuo konkurente iz Guccija.

Od oktobra do decembra pretraživanja Pradinih proizvoda porasla su za 37 posto. To je bio rezultat niza velikih promena za ovu kompaniju. Naime, u četvrtom kvartalu Prada je lansirala svoju prvu kolekciju finog nakita, izrađenu od recikliranog zlata; predstavio TikTok zvezdu Charli D’Amelio kao zaštitno lice svoje kampanje Linea Rossa i imenovao Andreu Guerra kao novog izvršnog direktora Prada grupacije.

Iako je Prada prestigla Gucci, potonji je brend pao na drugo mesto na lestvici Lyst Indexa. Najimpresivniji skok ostvario je Moncler, koji je sa 17. mesta u prethodnom tromesečju dospeo na treće. Prvih pet brendova zaokružili su Miu Miu i Valentino.

Bottega Veneta skočila je na 6. mesto s 11, podstaknuta novom uslugom doživotne garancije na svoje torbe i kolekcijom za proleće 2023. Loewe je skočio na 7. mesto s 14, delom zahvaljujući pretkolekciji proleće/leto 2023. u kojoj su učestvovali Chloë Sevigny i Luca Guadagnino. A Ugg se prvi put pojavio na listi, i to na 17. mestu, ponajviše zbog svog megapopularnog Mini modela.

Balenciaga je pala s visokog 4. mesta na 11, ponajviše zbog nekoliko afera, poput kampanje u kojoj se seksualiziraju deca, te turbulentnim prekidom saradnje s Kayneom Westom.

U nastavku pogledajte cijeli popis najpopularnijih modnih kuća u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

1. Prada

2. Gucci

3. Moncler

4. Miu Miu

5. Valentino

6. Bottega Veneta

7. Loewe

8. Dior

9. Dolce & Gabbana

10. Saint Laurent

11. Balenciaga

12. Nike

13. Versace

14. Fendi

15. Louis Vuitton

16. Diesel

17. Ugg

18. Burberry

19. Coach

20. Jacquemus