U poslednjoj deceniji, kupovina second hand garderobe postala je sve češća, podstaknuta ne samo ekonomskim razlozima, već i sveprisutnom brigom za okolinu. Kroz usvajanje principa održivosti, odnosno ponovne upotrebe i recikliranja, second hand moda postaje jedna od ključnih komponenti odgovornog ponašanja prema okolini.

Smanjenjem potrebe za novom proizvodnjom odeće, smanjuje se i negativan uticaj industrije na resurse poput vode, energije i sirovina. Osim toga, produžava se životni ciklus odevnih predmeta, čime se smanjuje količina tekstila koja završava na odlagalištima otpada. 

Sve veći broj online platformi i prodavnica za second hand garderobu omogućava jednostavan pristup održivoj modi, čineći je dostupnom širem krugu potrošača. U nastavku teksta, donosimo vam nekoliko najpopularnijih stranica za kupovinu second hand odeće na kojoj neretko možete pronaći garderobu i aksesoare najluksuznijih modnih brendova.

Hardly Ever Worn it

Osnovana 2012. godine, Hardly Ever Worn It stranicu pokrenula je Tatiana Wolter-Ferguson zajedno s majkom Sharon i sestrom Natalijom kada su shvatile da imaju previše stvari u ormaru koje skoro da uopšte ne nose (odatle dolazi i inspiracija za ime). Od Chanelovih haljina do Jacquemusovih torbica, stranica je prepuna raznih komada koje jedva čekaju pronaći svoj novi dom.

Vestiaire Collective

Osnovana 2009. godine, ovo je najveća evropska platforma za prodaju luksuzne odeće, a više od 25 hiljada komada dodaje se u kolekciju svakodnevno.

Depop

Radi se o možda omiljenoj platformi generacije Z, a sadrži veliki broj komada iz vremena Y2K. Stranicu je odobrila i sama Bella Hadid, a mnogima je već to dovoljno da je posete.

Reluxe

Osnovala ga je stilistkinja Clare Richardson u 2022. godini. Na stranici se nalaze najluksuzniji komadi brendovi poput Prade, Balenciage i Celine, koje vidimo i na IT devojkama današnjice.

Robna Kuća Beograd

Jedna domaća Instagram stranica zaslužila je svoje mesto na ovoj listi, budući da na njoj često pronalazimo oversized blejzere, autentične torbe i zvonaste farmerke po poslednjim trendovima.

 Izvor: N.K./ Storybook