Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene koje menjaju svet: 6 značajnih mladih savremenih umetnica za koje morate da čujete

Sigurni smo da volite umetnost, posećujete kulturne događanje, idete u galerije i muzeje. Ali, koliko zapravo znate o savremenim umetnicama?

  Izvor: Foto: A.M.

Ovaj članak je posvećen ženama u umetnosti koje svojim delovanjem i uticajem šalju snažnu poruku i menjaju svet. Bez obzira da li je njihov predmet istraživanje ili analiza globalizacije, majčinstvo, telo, seks, rasizam - jedno je sigurno da svojim angažovanjem vrše veliki kulturni uticaj. 

Iako vam se njihov rad može učiniti zatvorenim i hermetničkim, pre nego što donesete zaključak "ovo sam mogla i ja da nacrtam/napravim", obratite pažnju na sveobuhvatnost dela - okolnosti pod kojim nastaju, trenutno političko i društveno stanje, položaj ljudi u svetu, materijale, boje i već će vam sigurni smo mnoge stvari biti jasnije. 

Kroz likovne elemetne i kompozicije, ove umetnice stvaraju dela koja vam otvaraju vidike i nove dimenzije sveta u kom živimo. Neke od njih kritikuju opšte stanja sveta, druge konstatuju situacije, dok treće prikazuju jedan mikro težak svet obojen raznim bojama. Različita interesovanja, teme, pristup govore o tome na koliko načina možemo da izrazimo ne samo sebe, što je svojstveno ovom sadašnjem trenutku, već i svet oko sebe i bića sa kojima delimo - i volju i nevolju.  

Zato, predstavljamo vam umetnice koje dominiraju na polju umetnosti proteklih par godina. Uz malu napomenu - listu ćemo sigurno da proširimo u skorije vreme. Zato, počnimo...

1. Zoë Buckman

Britanska umetnica Zoë Buckman izložila je tokom 2015. godine niz radova pod nazivom "Present Life". Među njima se našla i njena placenta očuvana kroz proces koji je nazvala "plastination". Buckman je i fotograf, skulptor, a tokom prošle godine sa neonskom skulpturom svoje materice, gde je jedan od elemenata i bokserska rukavica, zapravo je "govorila" o snazi i borbi žene.

2. Lady Skollie 

Umetnica koja radi u Johanesburgu stvara "seksualne" slike koristeći akvarel, mastilo, krejon. Njene teme su povezane sa seksom, zadovoljstvom i pristankom. Debitovala je u Tyburn Gallery u Londonu u kojoj su živopisni radovi prikazivali sugestivno i simbolično voće među jarko obojenim figurama. 

3. Mira Dancy 

Mirina pažnja je usmerena na gole ženske figure koje plešu po platnu. Koristi jake fluorescentne boje kao što su roze, ljubičasta, plava, a figure su smeštene u utopijske pejzaže potpuno slobodne. U fokusu njenog rada su žene i sloboda. 

4. Elizabeth Jaege

Skulptorka Elizabeth Jaege istražuje domaćinstvo i ljudsko prisustvo ali kroz seksualni filter. Tako njene figure nagih žena možete videti kako su na vrhu regala. Njena angažovanost se ogleda i kroz delovanje izdavačke grupe Peradam.

5. Marija Tošković 

Svetski poznata umetnica školovala se u Beogradu i Portugaliji. Marija se bavi crtežom i grafikom, a njene radove „naseljavaju“ hibridna stvorenja, polu-ljudi, polu-životinje, dok u portretima istražuje pojam identiteta. Svoja umetnička ostvarenja je do sada prikazivala u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Makedoniji i Portugaliji, Maroku.

6. Kandis Williams 

Kroz umetničku praksu istražuje teme rase, ženstvenosti i psihologije. Poznata je po kreiraju velikih crno-belih kolaža, ali radi i crteže, performanse i koreografiju. Način na koji spaja slike ljudskog tela, skreće pažnju upravo na telo, a gledalac može da vidi i slike požara ili glava u apstraktnim pejzažima. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity