Za potrebe intervjua Kate je snimila i moćan editorijal iza kog stoji fotograf David Bailey koji je ujedno "glumio" novinara koji intervjuiše modela u ovom netipičnom i krajnje zabavnom intervju.

DB: Da li se sećaš kad smo se prvi put upoznali šta si mislila o meni?

KM: Uf, sećam se kada si ušao u sobu za presvlačenje da sam bila uzbuđena, ali i nervozna i pomalo uplašena jer su mi svi rekli da si težak i da nema modela kog nisi rasplakao.

DB: Nikada zbog mene nije neki model plakao. 

KM: Dobro, ja nisam. Ali pamtim kad si ušao da si rekao: Znači ti si Kate Moss? Pa da vidimo zašto se digla tolika frka oko tebe!

DB: Šta misliš, koja je tvoja tajna? Kako to da i dalje traješ, i dalje si tražena?

KM: Hm, mislim da je to jer i dalje imam to uzbuđenje kada radim. Kod mene želje za novim projektom, novom slikom nikada nije prestala,, izgubila se kao što se kod mnogih modela dešava kada pređu četrdesetu. Ja sam i dalje kao neko dete koje se uzbudi kada joj ponude snimanje za neku kampanju. Koliko ti dugo već radiš ovaj posao?

DB: Šezdeset!

KM: Šezdeset! Pa da li si ti još uvek uzbuđen kao na početku?

DB: Jesam, jer još nisam napravio tu najbolju fotografiju.

KM: Mora da si na nekom snimanju imao momenat kada si sebi rekao "ovo je maestralno, pokidao sam"?

DB: Ne.

KM: Nikada, kao nikada?

DB: Ne, uvek mislim da mogu bolje i više. Perfekcionista sam, često posle snimanja padnem u depresiju jer kao da na svojim plećima nosim Stanley Kubricka koji me stalno pritiska, prigovara i negoduje.

KM: Koji ti je omiljen Kubrickov film?

DB: Lolita mi je možda najdrža, mada volim i Doctor Starngelove takođe. Peter Sellers mi je tu fenomenalan. 

KM: Ja najviše volim Clockwork Orange. Taj film mogu da gledam u nedogled.

DB: Hteo sam svojevremeno da uradim nešto slično tom filmu sa Rolling Stones i Andy Warholom. Jednu bandu je trebao da predvodi Mick Jagger, a drugu Baby Jane Holzer. Nažalost tadašnji menadžer benda Andrew Oldham, mislio je da bend zaslužuje veći honorar od budžeta koji smo imali te se moj plan nije realizovao. Sledeće pitanje?

KM: A da. Pa koje humanitarne organizacije su uvek mogle da očekuju od tebe pomoć i aktivno učešće? Ja na primer sarađujem sa Comic Relief već 10 godina.

DB:Problem sa humanitarnim akcijama i organizacijama je što one očekuju da se kao poznata ličnost uključiš u sve. Tako su me zvali da podržim akciju "Spasimo kornjače". Ok, volim kornjače ali smatram da postoje daleko goruće stvari oko nas za koje se treba boriti i uključiti.

KM: Ja radim Amfar svake godine, fondaciju koju je pokrenula Elizabeth Taylor. Mislim da oni rade stvarno prave stvari. George Michael je držao nekoliko humanitarnih koncerata za njih.Elem, šta si najbolje kupio na tim prodajnim vašarima i aukcijama koje organizuju humanitarne organizacije?

DB: Ništa, jer retko kad sam bio na nekoj dobrotvornoj aukciji.  

KM: Stvarno? Baš si me prevario sa svom tom vintage odećom (smeh). Ja sam između 14 i 18 stalno šopingovama u Oxfamu, humanitarnoj organizaciji koja je imala svoju prodavnicu, sva poklonjena odeća u dobrotvorne svrhe tu se prodavala a onda je prihod išao za određen cilj. Bilo je brdo garderobe iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a ja sam žarko želela da izgledam kao neki hipik. Pritim je svaki komad koštao oko 5 funti, ali bilo je i dizajnirane odeće. Sećam se da sam naletela na hipi odelo Yves Saint Laurenta iz 70-ih koje je koštalo oko 50 funti, što je presmešno za takav komad.

DB: Super. Jel ima još neko pitanje?

KM: Ne,ne. Završili smo.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/