Uprkos svetskoj slavi i sjaju holivudskog glamura, glumica Audrey Hepbern doživela je i mnogo životnih udaraca koje je uspela svaki put da prebrodi i postane sinonim za jaku ženu. Iako je često patila, filmska diva i zvanično najlepša žena 20. veka nikada nije dozvolila da njenu pozitivnu energiju zasene tuge koje su joj doneli rastanak od oca, dva pobačaja i dva propala braka.

Mada je prošlo 25 godina otkako je umrla, o njenoj lepoti i talentu još se polemiše i diskutuje.

Upravo je Audrey bila ta koja je u svet mode unela jednostavni i elegantni stil ovekovečen “malom crnom haljinom” koja je postala i ostala pravilo broj jedan u modnom svetu.

Jednostavno, kada bi neko pokušao da opiše sav glamur, eleganciju, a ujedno krajnju jednostavnost u svemu ove filmske dive i modne ikone opet ne bi bilo dovoljno.

Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston 1929. godine u Briselu. Tokom detinjstva, njena majka baronesa Ella Van Heemstra učila ju je bontonu i plemićkim manirima, govoreći joj da je ženi najjače oružje upravo ženstvenost i osmeh.

Ipak, glumičino detinjstvo je obeležio i velika bol zbog njenog oca, bankara Johna Viktora Hepburna-Rustona, koji je napustio porodični dom kada je glumica imala šest godina.

Očev odlazak Hepbernova je opisala kao „najtraumatičniju stvar koja joj se ikada dogodila“, a godinama je pokušavala da ga pronađe, što joj je na kraju i pošlo za rukom. Teško bolesnog oca pronašla je u Irskoj, a do njegove smrti mu je slala novčanu pomoć.

S majkom se selila po Evropi, živela u trošnim stanovima, dok su obe radile razne poslove da bi preživele. Audrey je istovremeno pohađala školu baleta, a nakon završetka Drugog svetskog rata, preselile su se u London.

„Kao glumica sam mogla da zaradim tri funte više nego kao balerina, pa je glumačka karijera bila najbolje rešenje“, izjavila je jednom prilikom.

U Holivudu su svi čuli za Audrey 1953. godine, zahvaljujući ulozi u legendarnom filmu “Roman Holiday”. Usledilo je preseljenje u Los Anđeles, ugovor sa filmskim studijom Paramount, ali i brojne ljubavne patnje.

I godinu dana pre holivudske slave, Audrey je doživela veliko ljubavno razočaranje kada je već odabrala datum venčanja i haljinu, a zatim shvatila da brak sa Jamesom Hansonom neće uspeti zbog poslovnih obaveza. Ipak, često je isticala da je s njim doživela „ljubav na prvi pogled“.

Za vreme snimanja filma “Sabrina” kada je upoznala i dizajnera Huberta Givenchya i postala njegova muza, Audrey se ludo zaljubila u glumca Williama Holdena, koji je tada bio u braku. Iako je maštala o tome da će zbog nje ostaviti suprugu i s njom zasnovati porodicu, saznala je da se podvrgnuo vazektomiji, nakon čega je shvatila da se ta veza neće obistiniti.

„Jako sam zaljubljive prirode. Imam tu lošu osobinu da kad počnem romansu, odmah zamišljam sebe s tim čovekom u dubokoj starosti, a kasnije patim“ rekla je glumica jednom prilikom.

Svog prvog supruga Mela Ferrera upoznala je 1954. godine, a 1960. godine par je dobio sina Seana. Tada je njihov brak počeo da se raspada, a javnost je za to krivila njegovu tešku narav. Audrey je doživela i dva pobačaja, a doktori su je upozoravali da je to zbog prevelikog stresa.

Šuškalo se i da je suprug fizički i psihički zlostavlja, zbog čega ne može da iznese trudnoću, ali i da je imao brojne ljubavnice, zbog čega se njihova ljubav ugasila nakon 14 zajedničkih godina.

Drugo „sudbonosno da“ izgovorila je 1969. godine italijanskom psihijatru Andreu Dotiju, kojeg je upoznala tokom putovanja s prijateljima po Grčkoj.

Godinu dana kasnije par je dobio sina Lucu, a 13 godina kasnije je Audrey ponovo bila sama, kada je saznala da njen suprug ima čak nekoliko mlađih ljubavnica.

„Oba puta sam čekala da mi sinovi porastu da bih se razvela. Nisam želela da dečaci ostanu bez očeva dok su mali. Njihova rođenja su dve najlepše stvari koje su mi se dogodile u životu. Majčinstvo i porođaj su najlepša iskustva na svetu“, govorila je glumica.

Nakon brojnih životnih udaraca, glumica se više nikada nije udavala. Tako je od 1980. godine živela s glumcem Robertom Voldersom, kojeg je upoznala pred kraj drugog braka. Jednom prilikom je otkrila da joj je tih devet godina s njim bilo najlepše doba života.

Pri povratku iz Somalije 1992. godine gde je radila sa UNICEF-om, holivudska glumica počela je da oseća nepodnošljive bolove, a ubrzo je ustanovljeno da boluje od raka creva i pluća. Srce ikone 20. veka prestalo je da kuca 20. januara 1993. godine, a to je bio i datum kada je ona zauvek otišla u legendu.

Njen grob u Švajcarskoj i dan danas je pun cveća.

izvor: RTS

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/