Znanje o životu, kako bismo doslovno mogli prevesti reč ayurveda, staro je više od 5000 godina, a razvilo se na području Indije i bavi se proučavanjem balansiranja uma, duha i tela te životom u skladu s prirodom. 

Probudite se pre zore

Buđenje u 4 ujutro možda nikada neće postati deo vaše svakodnevne rutine, međutim 6 sati već zvuči kao realniji cilj koji je moguće postići. Ljudski organizam savšeno je podešen i prati ritam prirode. Ukoliko želite ujutru da ugrabite dovoljno energije i ostatak dana proevdete uživajući u njenim plodovima, krenite na spavanje što ranije kako biste mogli da ustanete s prvim zracima sunca.

Popijte čašu tople vode i limuna

Popijete li limun pomešan s mlakom vodom na prazan stomak, stimulisaćete digetsivni trakt jer ćete poboljšati sposobnost tela da apsorbira hranjive sastojke. Recept je jednostavan: jedan limun iscedite u šoljicu, zalijte ga s mlakom vodom i obavezno popijte na prazan želudac.

Isperite nos

Ispiranje nosa (nazalno čišćenje) u prošlosti se koristilo kako bi se pročistio nos i smirio um, a izvodi se pomoću posude za ispiranje nosa koju možete kupiti u apoteci. Postupak se svodi na ispiranje nosa pomoću vode koja struji kroz nos i pritom čisti sve nečistoće.

Savladajte neku opuštajuću tehniku disanja

Disanje u kombinaciji s vežbama (yoga), disanje u službi meditacije, duboko disanje, naizmenično disanje – izaberite svoj stil u skladu sa svojim potrebama i kapacitetima. Ukoliko ovladate tehnikom disanja, primetićete rezultate uskoro jer je korist višestruka. Osim što eliminišete stres, aktivirate telo i dajete mu znatno veću energiju.

Može li dan bolje početi?

izvor: gloria.hr