"RADIM na sebi" - koliko ste puta čuli tu rečenicu od poznanika ili je čak sami izgovorili?

Poklanjanje vremena sebi jedna je od najboljih investicija koja će vam se uvek isplatiti, a blagodati takvog "rada" zaista su mnogobrojne.

Ako bolje upoznate sebe, postavite prioritete i naučite živeti smirenije, oslobodićete se barem jednog dela stresa koji može dovesti do fizičkih i psihičkih bolesti, bićete efikasniji na radnom mestu i biti prijatnije društvo svojim prijateljima, porodici i dragim osobama.

Ako ste i vi odlučili stati na loptu i pozabaviti se sami sa sobom, ovih 10 saveta sigurno će vam pomoći.

1. Meditacija 

Ne morate vežbati jogu i satima sediti u tišini. Desetak minuta koje ćete svakodnevno provesti u miru, duboko udišući sklopljenih očiju, smiriče vas i pomoći vam da lakše odredite prioritete. 

2. Pozitivno razmišljanje

Kažu da je lakše misliti negativno nego pozitivno i to je prava istina. Za sreću se morate boriti, što nije uvek jednostavno, ali dobra vest je da vežbanjem pozitivnih misli one postaju deo našeg života i nešto u šta zaista počinjemo verovati. I u "crnim danima" pokušajte pronaći neku misao koja će vas ispuniti optimizmom.

3. Zahvalnost

Vežbanje zahvalnosti važna je stvar u životu svake osobe, a mnogi smatraju i put do sreće. Čak i kada mislite da nemate na čemu biti zahvalni, probajte da naabrojite barem deset sitnica zbog kojih ste zaista srećni - vidim, čujem i hodam, znam nasmejati ljude, imam odličan smisao za modu, imam prijatelje koji me vole...koliko god vam se beznačajno činile stvari na vašem popisu, uskoro ćete uvideti kako imate puno razloga za sreću. 

4. Pomaganje

Dopustiti da vas drugi iskorišćavaju uvek je loša ideja. S druge strane, nesebično pomaganje onima kojima je to potrebno, čak i kada se radi o sitnicama, od vas će učiniti bolju osobu. Nikad ne tražite zauzvrat nešto za uslugu koju ste pružili. 

5. Slušajte svoju intuiciju

Stanite i razmislite malo - pre svake loše veze, vraćanja bivšem ili ulaska u problematično prijateljstvo, mali glasić u glavi sigurno vam je govorio da to ne činite. Nemojte izigravati vidovnjaka, ali svoju intuiciju uvek slušajte jer je tu da vas spasi od nevolja.

6. Prestanite da se upoređujete sa drugima

Jednom kad se prestanete uspoređivati s drugima, vaš život biti će puno lepši. Da, život je nepravedan i postoje žene koje imaju lepšu kosu, punije usne i bolje noge od vas, a vaša zla poznanica sasvim neopravdano ima pažljivijeg dečka i bolji posao od vas. Jadikovanjem ništa od toga nećete promeniti pa bi za vas bilo bolje da se prestanete osvrtati na druge i da se fokusirate na svoje vrline i svoj život.

7. Nemojte biti toliko strogi prema sebi

"Glupa sam.", "Joj, baš sam šeprtlja!", "Za sve sam sama kriva"...žene imaju neopisivu potrebu same vređati sebe kako ne bi ispale arogantne ili umišljene. Samoponižavanje često je i nešto što ljudi vuku iz detinjstva, kada su im roditelji ili nastavnici u školi objašnjavali da nisu dovoljno dobri. Oslobodite se te loše navike i počnite verovati u sebe, i još važnije - biti svoja najbolja prijateljica.

8. Prestanite biti strogi prema drugima

Ne možete podneti kolegicu iz računovodstva jer ima taj užasan piskutav glas? Nervira vas tetka vašeg dečka jer je jako bahata? Prestanite gajiti ružna osećanja prema osobama koje površno poznajete i prihvatite njihove mane kao što bi sigurno voleli da oni prihvate vaše. 

9. Provodite više vremena u prirodi

Čak i ako nemate priliku otići na planinu ili u šumu, boravak u parku ili u šetnji kejom učiniče čuda za vašu psihu. Što češće boravite van zadimljenih i glasnih prostorija. 

10. Oprostite sebi i drugima

Opraštanje je najteži zadatak, na kojem treba puno raditi. Kad opraštate, nemojte misliti kako osoba koja vam je napravila zlo to ne zaslužuje - fokusirajte se na činjenicu da ćete sebi tako napraviti veliku uslugu i da ta osoba nije vredna stresa koji je donela u vaš život. Praštanje sebi još je teže, ali je i neizbežno ako želite postati srećni.

Izvor: index.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija