Dve devojke američkog umetničkog klizanja su odrađivale poslednje treninge u pripremama za takmičenje na kojem će se odlučiti ko će ući u američki tim za Olimpijske igre, koje su se održavale u norveškom Lilehameru.

Nancy je bila miljenica publike i američke klizačke asocijacije. Punokrvna američka devojka, damskih pokreta i oličenje pozitivnog imidža koji su prepoznali brojni komercijalni brendovi čije je zaštitno lice bila. S druge strane klizališta gledala ju je po mnogima neotesana, divlja, ali talentovanija Tonya Harding koja je nosila titulu zločeste devojke ovog sporta.

(foto: Profimedia)

Nakon završenog treninga Kerrigan se uputila prema svlačionici kada ju je nepoznati muškarac udario palicom po kolenima. U roku od nekoliko sati sve televizije širom sveta su prikazale snimak prestravljene i uplakane klizačice kako zapomaže i pita se "zašto ja?"

Na sreću koleno nije bilo slomljeno već otečeno, a incident je pokrenuo medijsku hajku i na kraju hapšenja koja su koštala karijere Tonye Harding.

Čudo od deteta

Harding je bila smatrana čudom od deteta. Počela je aktivno da kliza sa samo 4 godine i to na insistiranje svoje majke La Von Fej Golden koja bila istrajna u nameri da njena ćerka postane najbolja klizačica na svetu.

La Von je bila zlostavljačica koja je mentalno i fizički sistemski uništavala devojčicu pa je Tonya na treninge neretko dolazila puna modrica od batina koje joj je majka nanosila ako ne bi ispunila njena očekivanja. Nakon što su joj se roditelji razveli, Tonya je na svoju veliku žalost ostala sama s majkom.

Iako je trenirala po 8 sati dnevno i istakla se kao najtalentovanija klizačica svoje generacije, koja je od kolegica odudarala energijom, snagom i brzinom, sudije je nisu voleli i nije uspevala da pobeđuje na takmičenjima.

(foto: Profimedia)

Naime Tonya je uvek bila okružena kontroverzama i kao takva nije bila primer kakav je američka klizačka asocijacija želela da prezentira svetu. Klizačice su imale imidž princeza, lepo odevenih nasmejanih devojaka koje su se elegantno kretale na ledu, ali i izvan njega.

Među njima, Harding je bila kao članica neke ulične bande koja nikako nije mogla da se prilagodi i da glumi "damicu". Sudije nisu mogle da svare tu kombinaciju sirovog talenta i još sirovijeg karaktera pa je Harding često nepravedno zauzimala niže pozicije od svojih manje talentovanih kolegica.

S 18 godina je upoznala Jeffa Gillooly, lokalnog dečka koji joj je privukao pažnju na klizalištu. Jeff joj je bio prvi dečko u životu, a godinu dana kasnije su već bili u braku. Pretpostavka je da se Tonya naglo udala kako bi pobegla od majke koja joj je na dan venčanja navodno rekla da je glupača koja se udala za prvog muškarca koji joj je rekao da je lepa.

(foto: Profimedia)

Modrice je prekrivala naslagama pudera, a jednom ju je svađa skoro koštala života kada je Jeff nasrnuo na nju s pištoljem. Iako je nekoliko puta tražila policijsku zabranu pristupa, on ju je uvek kršio i prisiljavao  da mu se vrati.

PageBreak

Uprkost burnom privatnom životu, Harding je još uvek imala disciplinu za treninge i to najviše zahvaljujući mentorki i treneru Diane Rovlinson koja bila uz nju od samih početaka karijere.

Najveći trijumf svoje karijere Tonya je doživela na državnom takmičenju 1991. godine kada je ostala zabeležena u istoriji kao prva klizačica koja se usudila da izvede komplikovan skok - trostruki aksl. Do tada taj je skok bio rezervisan za muške klizače i to zbog brzine i snage koje su bile potrebne da se skok uspešno izvede. Na takmičenju je osvojila prvo mesto, dok je njena rivalka Kerrigan kući odnela srebrnu medalju.

Usledile su Olimpijske igre gde je podbacila i završila na četvrtom mestu, a Kerrigan je osvojila bronzanu medalju. Taj neuspeh je pokrenuo novi vrtlog autodestruktivnosti.

(foto: Profimedia)

Otpustila je trenera, počela je neumereno da pije, palila je cigaretu za cigaretom, dobila na težini. Na svim narednim takmičenjima je završavala ispod proseka i činilo se da se njena blistava karijera završila i pre nego što je zaista i počela.

Na kraju je odustala od takmičenja i zaposlila se kao konobarica u restoranu brze hrane kako bi preživela. Drugu priliku je dobila na samilost Diane Ravlinson koja je odlučila da je pripremi za nove Olimpijske igre u Lilehameru.

Naporno je trenirala kako bi se vratila u formu i dokazala javnosti da se na nju još može računati. Kerrigan je u to vreme bila na vrhuncu slave i ujedno velika pretnja Tonyinim planovima za pobednički povratak. Tu dolazimo do zamršene priče koja ni danas nije u potpunosti razjašnjena.

Margot sa Tonyom Harding (foto: Profimedia)

Navodni plan o zastrašivanju Nancy Kerrigan (kako bi je dekoncentrisali i kako bi podbacila na kvalifikacijama) skovan je od strane Tonye, njenog supruga Jeffa i njegovog prijatelja. Ideja je bila da se Kerrigan šalju pisma u kojima joj se preti smrću ako bude klizala na dan kvalifikacija. U konfuznom razvoju događaja Kerrigan je iz nekog razloga napadnuta od strane nepoznatog muškarca nakon treninga, što navodno nije bio deo plana.

Harding je tvrdila, i tvrdi i dan danas, da za napad nije znala kao i da ga nije organizovala.

Delo je, osim počinitelju, pripisano njenom suprugu koji je optužen za učestvovanje u napadu.

Iako je nastupila na Olimpijskim igrama u Lilehameru gde je doživela omanji psihički slom na ledu, nakon povratka u Ameriku sud joj je dodelio veliku novčanu kaznu, dobrotvorni rad i doživotnu zabranu takmičenja u klizanju zbog umešanosti u celu situaciju sa Kerigan.

Harding je od tada promenila nekoliko profesija, a dve godine je bila i profesionalni bokser. Danas je opet u fokusu javnosti zbog filma koji i dalje ne odgovara na pitanje da li je sve bilo njena ideja ili je i ona sama na neki način bila žrtva situacije koja se izmakla kontroli, a kojom je na početku dirigovao njen suprug.

Ako vas zanima ova priča, ne propustite film "I, Tonya" koji uskoro kreće u bioskopima. Zabavan je, inteligentan, na trenutke surov i jako životan.

(foto: Profimedia)

izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/