Osnovan 1892. godine od strane Emily Ward, Norland College je najprestižniji fakultet za dadilje koji svojim polaznicima garantuje posao u najvažnijim porodicama širom sveta

Iz ovih je redova, između ostalih, odabrana i dadilja malog princa Georgea, a kasnije i njegove sestre Charlotte i brata Louisa.

Ime dadilje je Maria Teresa Turrion Borrallo. Najčešće opisivana kao ozbiljna žena decentnog make-upa i uspravnog držanja, Maria je praktično simbol Norlanda. Potiče iz dobrostojeće španske porodice i život je potpuno podredila vaspitavanju budućih kraljeva i princeza.

Ovako je izgledalo njeno školovanje u ovoj čuvenoj instituciji.

Strogo određena pravila 

Na prvoj godini studija mlade žene sede u grupama savršeno uspravnih leđa i raspravljaju o očekivanjima svojih budućih poslodavaca pritom se čitavo vreme smeškajući. Učiteljica ih posmatra sve vreme i upozorava ako je nekoj od njih okovratnik na bluzi slučajno malo iskošen. Popis pravila je i više no dug. Polaznice smeju da nose samo jedan par manjih običnih naušnica, vidljive tetovaže su potpuno neprihvatljive, ručni satovi nisu dopušteni, kosa mora da se skrati ili nosi skupljena u punđi, a šminke sme biti jedino u tragovima. Pušenje je strogo zabranjeno svugde u okolini univerziteta i dok god je polaznica obučena u uniformu.

5 kraljevskih modnih pravila koje je Meghan Markle već prekršila

"Želimo skupljati iskustva i raditi u porodicama širom sveta" 

Uniforma mora biti čista i ispeglana i sa sobom nosi niz pravila. Dok su u njoj buduće "super dadilje" ne smeju da žvaću žvakaće gume, slušaju muziku preko slušalica, konzumiraju hranu ili piće u hodu i brzu hranu generalno, kupuju alkohol ili koriste mobilni telefon. 

Ako se pitate zašto bi se jedna mlada moderna žena samostalno podvrgla ovim strogim pravilima? Evo odgovora "Želimo da radimo u različitim zemljama i na taj način proputujemo čitav svet", misao je kojom se vodi većina polaznika. Iako na univerzitetu preovladava uglavnom ženska populacija, u Norlandu se može naći i pokoji muškarac.

Mary Poppins susreće Jamesa Bonda

Ove dadilje jednoga dana preuzimaju sve aspekte brige o detetu. Njemu kuvaju, čiste, peru, ali nikada nisu deo posluge. Jedan od najvažnijih saveta koje dobiju odmah nakon što diplomiraju jeste: "Stavite srebrnu četku za kosu na svoj toaletni ormarić čim dođete. Na taj vas način niko neće zameniti sa poslugom". 

Na fakultetu osim osnovnih veština kao što su šivenje i menjanje pelena, vežbaju i sigurnu vožnju u teškim uslovima kao što je npr. beg od paparazza, prevenciju cyber kriminala i samoodbranu od otmičara. Svoju obuku u šali nazivaju "Mary Poppins sreće Jamesa Bonda". Takođe uče da kuvaju raznovrsna jela i organizuju dečje žurke.

10 filmova i serija o kraljevskim porodicama koje morate da pogledate

Školarina iznosi oko 15.000 funti godišnje

U proseku dobijaju šest ponuda za posao i nikada ne otkrivaju ko su im klijenti. Zna se jedino da uključuju lekare, glumce, ali i bogate preduzetnike iz Amerike, Kine i Dubaija. 

Ove dadilje mogu zaraditi i više od 120.000 američkih dolara uz razne benificije od kojih je jedna i dobijanje stana na privatno korišćenje. No, tokom svog trogodišnjeg školovanja imaju prilično visoke troškove od kojih samo školarina iznosi oko 15.000 funti godišnje, a koja se svake naredne godine povećava za 5%.

Uniforma se plaća oko 800 funti, a bilo kakvo nedolično ponašanje rezultuira oduzimanjem iste i brisanjem iz registra Norlanda. Po završetku studija, dadiljama se dodjeljuju "probne" porodice u periodu od godinu dana. 

Međutim, praksa ne prolazi uvek glatko - neke dadilje umeju da imaju problema sa poslodavcima, dok neke uhvati nostalgija za domom. 

Meghan Marle možda sada živi u iluziji da će svog sina podizati i vaspitavati sama, možda uz pomoć svoje majke. No, zbog strogih kraljevskih pravila, ali i njenih obveza kao vojvotkinje, vrlo verojatno će morati da se osloniti na pomoć dadilje, one iz Norlanda naravno.

Izvor: miss7.24sata.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/