Mobilni uređaji sve više nam postaju lični pomoćnici, no njihove rastuće sposobnosti ponekad su i previše za naše lako ometene umove.

Često sebe uhvatimo kako visimo na mobilnom bez ikakve potrebe, za razbibrigu, iz dosade.

(Najbogatije žene sveta otkrivaju: 11 navika za uspešan život)

Tehnologije koje nam pomažu da bolje obavimo neki posao takođe su sposobne da nas ometaju i nateraju da zaboravimo na vreme i ostanemo budni dugo u noć, a i tokom dana ih retko kada ispuštamo iz ruku. Čak se govori i o zavisnosti.

Zato su neke firme, poput Light, osmislile ”nastavke” za mobilne, uređaje koji su spojeni na smartphone, koji imaju veoma ograničene sposobnosti, ne bi li poslužili kao zdrava zamena.

Potpuno suludih marketinških slogana poput: ”Dizajniran za što manju upotrebu” –  nemaju mogućnosti spajanja na internet, SMS poruka, fotografisanja ili videa. Kao kućni telefon, koriste se samo za pozive. Ako vas neko ne može dobiti, neka ostavi glasovnu poruku. Ako ne znate njihov broj, verovatno nisu vredni zvanja (doduše, neki do njih imaju imenike s vrlo malo memorije, za cca. 10 kontakata).

Dizajnirani su da budu laki, maleni, kompaktni i da bi uz njihovu pomoć, terajući nas da koristimo samo osnovne funkcije, više uživali u stvarnom svetu. Koriste istu SIM karticu kao i vaš uređaj, tj. spojeni su na uređaj i ne funkcionišu bez njega, moglo bi se reći, poput nas samih.

(20 krucijalnih stvari u životu za koje nikom ne dugujete objašnjenje)

Ali ,da li je još jedan komad tehnologije ono što će nas osloboditi od nje same? Ako je za verovati starim uzrečicama – svaki otrov je lek u tačnoj dozi.

Izvor: Elle.hr/autor d.m.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/