Rođena je 24. decembra 1922. u siromašnoj američkoj porodici, nije mogla ni da sluti da je pred njome uspešna filmska karijera, ali sve se promenilo kada je njene fotografije slučajno zapazila filmska kompanija Metro Goldwyn Mayer. Fotografije je napravio suprug njene sestre Beatrice i postavio ih u izlogu jednog studija na Petoj aveniji.

Njen put ka zvezdanom bio joj ubrzan.

"Bosonga kontesa", "Noć iguane", "Mogambo" filmovi nastali prema kratkim pričama Ernesta Hemingwaya, kao i njegovim čuvenim delima "Snegovi Kilimandžara" i "Sunce se ponovno rađa" obezbedili su joj status filmske dive, pristup najglamuroznijim zabavama, naslovnicama najboljih časopisa, modnim dizajnerima, skupom nakitu i svemu što je mogla da poželi.

Međutim, njena slika na filmskom platnu bila je potpuno drugačija od one u privatnom životu.

Još kao devojka, tokom svog prvog dana u Holivudu upoznala je glumca Mickey Rooney-ja, jednog od najvećih glumaca svih vremena koji je prvi ulogu ostvario 1927., a poslednju 2008., razlog zbog koga se našao i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Par je ubrzo počeo da izlazi, ali Ava nije bila svesna njegove popularnosti. On je pak navodno bio opčinjen njome, te bi je na kraju svakog izlaska molio da se uda za njega. Ona bi svaki put odbila, baš kao što je odbijala da stupi s njim u polne odnose. Mickey Rooney ju je i upoznavao sa holivudskim imenima i učio je bontonua, a urzo su postali nerazdvojni.

Stupili su u brak, no potrajao je samo godinu dana. Vernost nije bila prioritet u njihovoj vezi, a Ava se često osećala zapostavljenom, svesna toga da mu je samo trofej. Ipak, dogovorili su se da jedno o drugome neće u javnosti iznositi "prljavi veš".

Nakon razvoda potpuno se posvetila samo karijeri, no ljubavni ju je život odveo u ruke još jednog muškarca koji nije umeo istinski da se obaveže, glumca i džez muzičara Artija Shawa. Ava je postala njegova četvrta od ukupno osam supruga.

Brak je potrajao svega godinu dana, a baš kao i njegove prethodne supruge, nakon razvoda ga je i Ava opisala kao emocionalnog zlostavljača koji se uvek smatrao superiornijim od nje. Naime, kako je Ava odrastala na farmi, nije završila prestižne škole. To je muzičaru smetalo, te joj je često spremao popise knjiga koje obavezno mora da pročita, nabijao joj na nos izostanak diplome i često je ponižavao u javnosti.

Nakon propalog braka sudbina ju je opet spojila s Frankom Sinatrom, koga je upoznala nekoliko godina ranije. Upravo je on bio njena najveća i nikada prežaljena ljubav.

Iako su se upoznali kada su oboje još bili u braku, Sinatra je navodno rekao da će je jednom oženiti. Bio je na glasu kao veliki ženskaroš koji je suprugu prevario nebrojeno puta, ali nikada nije ni pomišljao na to da napusti svoju porodicu. Sve do susreta s Avom.

Magija među njima bila je gotovo opipljiva te su svega nekoliko meseci nakon Sinatrinog razvoda, u vreme kada je i Ava bila razvedena, stupili pred oltar. Baš svaki dan braka dobijala je telegram u kojoj joj je govorio koliko je voli.

Međutim, iako se na početku sve činilo kao u najlepšoj bajci, problemi nisu izostali. U brojnim intervjuima njihovih porodičnih prijatelja može se videti da su bili zavisni jedno od drugog, i istovremeno previše slični da bi brak mogao opstati. Naime, niko od njih nije bio veran, a ono što je navodno presudilo bila su dva Avina pobačaja, kao i činjenica da je s godinama ona postala veća zvezda. Navodno ga je neko vreme i izdržavala, s čime se on teško mirio.

Uprkos nesvakidašnjoj lepoti i talentu, Avu su privatni problemi nagnali u okrilje alkohola. Ipak, pamtimo je ne po tome nego po jednima od najboljih uloga ikada ostvarenima u Holivudu, profesionalnom ponašanju na filmskim setovima i sposobnosti da se zauzme za sebe kada je to bilo potrebno.

Držala se teze koju je često ponavljala: bolje biti sam nego u lošem braku.

Izvor: Stil.rs