Od 18. juna do 12. jula, Merkur će se kretati unazad. Sve će početi na 14. stepenu Raka, a završiće na 5. stepenu tog znaka kada će se Merkur pokrenuti prema napred.

Ovoj junskoj sezoni retrogradnih planeta (Venera, Jupiter, Saturn, Pluton, a od 23. juna i Neptun), pridružuje se i Merkur. Znači ako vam je do sada bilo čudno i neuobičajen period, u narednom razdoblju možete shvatiti i zašto je to tako.

Budući da se stvari ne odvijaju po planu ili idu nešto sporije, a odluke se teže donose (dileme, sumnje), sada imate više vremena videti, shvatiti, razmotriti. Ako je to dobro za vas i od nečeg odustati na neko vreme, povući se i razmisliti.

Notes u ruke: Tabela datuma kada je retrogradni Merkur od 2018. do 2030.

Ova retrogradna faza Merkura uključuje veliku osetljivost. Misli utiču na osećaje, reči koje izgovaramo provociraju tuđa osećanja, ono što čujemo nas osećajno dotiče. Teme vezane uz dom, porodicu, stanovanje i odnose sa roditeljima mogu biti značajne jer donose novi ciklus događaja koje će u neposrednoj budućnosti biti rešene, naravno pod uslovima da delujete na tom planu.

Opet se lovimo u koštac sa nedovršenim razgovorima. Ono što nije dovršeno sada dolazi prema nama. Možda je reč o osobi iz prošlosti, bivšem partneru, prijatelju, kolegi. Razmotrite šta se događa tokom ovog ciklusa i prihvatajte nova iskustva koja vam zasigurno donose neku poruku.

Kako da preživite retrogradni Merkur

Neke od tema koje su vas zaokupljale od početka 2019., sada mogu biti značajne. Očekujte njihov povratak kako bi mogle biti dovršene, kako biste jasnije shvatili šta je na stvari i iz toga nešto naučili i prestati ponavljati iste greške.

Razmotrite i pokušajte da shvatite koje ste obrasce ponašanja i programe nasledili od svojih roditelja i ako vam štete, promenite ih. Stvorite nove, sigurnije temelje svog života.

Ne ulazite u emocionalne drame.

Zatražite podršku ako vam zatreba.

Imate strpljenja za neizvesnost i odlaganje.

Radite na poboljšanju bliskih, rodbinskih odnosa kroz razgovore koji "čiste prašinu".

Popravite oštećenja u domu.

Ako niste sigurni šta reći ili odgovoriti, dajte sebi vremena.

Pospremite dom, oslobodite se viška stvari.

Nešto što je skriveno ili "zakopano" izlazi na površinu.

Zanimljivo je da nam pod retrogradnim fazama nekih planeta, a sada ih zaista ima i više nego dovoljno, često dolaze neki sudbinski događaji, karma se čisti, neke događaje ne možemo izbeći.

Upravo zbog toga, budite strpljivi i blagi prema sebi. Prihvatajte ono što vam dolazi, delujte najbolje što možete i videćete kako će se okolnosti dobro rasplesti. Izlazak iz tog labirinta doneće veliko olakšanje.

Astrolog: Julijana Oremović

Izvor: sensa.rs