Na jesen 2011. godine u Elle magazinu osvanulo je pismo čitateljke pod pseudonimom ''Gimnazijalka''. Ona ima 17 godina, budi se u 7 ujutru, u ranac pakuje Elle sa knjigama, snovima i zabludama, korača sigurno, ali naivno, nikoga ne sluša i još uvek ne zna da je budućnost u njenoj glavi precenjena. Dok piše da će ''jednog dana biti deo svog omiljenog modnog magazina'', Gimnazijalka odrasta u maloj sredini, zaokupirana vizualizovanjem velikih scenarija, rešavanjem bezazlenih ljubavnih dilema i rušenjem konzervativnih postulata koji su krenuli da joj se nameću već sa prvim naznakama osvešćivanja svog rodnog identiteta. Kada kreće u svet, ona ni ne sluti - sve to što želi, nije ono što će je definisati

Od tada je prošlo 10 godina i ispostavilo se - svet je divljina, samoća ume da bude destruktivna, a neke udaljenosti nepremostive. Odrastanje je značilo obrazovanje, suočavanje sa gubicima, upoznavanje ljudi i sebe, te transformacije svega onoga što je do tada bilo poznato. Ništa nije bilo sjajno kao na zidovima dečije sobe, izlepljenim stranicama magazina - sigurnost je zamenila dezorijentisanost, a bezbrižnost odgovornost. Otimali smo se svemu što nije ličilo na slobodu zbog koje smo drhtali od radosti, i bilo je potrebno izgraditi čitav novi sistem uverenja koji vode do cilja i navode te da istraješ. U dvadeset kvadrata, licem u lice sa sobom, trenirali smo odbrambene mehanizme, i savladavali presretanje, podstrekavanje i nadmašivanje sebe.

U hvatanju zaleta za nekim novim Ja, ono suštinsko Ja je jačalo i dobijalo glas. Od svih mogućih ideala, postalo je mnogo važnije sačuvati sopstvenu slobodu i integritet, bespogovorno slušati jedino i samo svoj unutrašnji glas, te ne kategorisati ljude po rodnim, seksualnim, fizičkim, verskim, nacionalnim, ili bilo kojim drugim osnovama. Znati iskazati solidarnost i empatiju, zaštititi onu ili onog koji sedi pored tebe ili na drugom kraju sveta, i najvažnije - izvojevati bitke do kraja, bez obzira na to da li su usamljene ili masovne.

Identifikacija sa sopstvenim snovima ili definisanje sebe kroz želje, uspeh i dostignuća, osim što čini da naša sreća zavisi od nekoga ili nečega izvan nas, nosi rizik da se na tom putu ne prepoznamo. Samo sebe uvek nosite sa sobom - i pre i posle ostvarenja nekog sna, zato se postarajte da to što u sebi nosite, stoji na čvrstim temeljima. Dogodiće se da ćete dotaći vrhove zvezda, ali i da ćete poželeti da dignete u vazduh sve što ste stvorili, a od suštinske, gotovo egzistencijalne važnosti je da u oba slučaja ostanete čitavi.

Gimnazijalka je uspela - baš je tu gde je želela, ali tek nakon decenije usvajanja ovih lekcija.

U to ime, uz novi ELLE website, ovog 1. jula vam predstavljamo umetnicu koja najavljuje još sijaset inspirativnih saradnji, te sadržaj koji je tu ne samo da vas navede da sanjate velike snove, već da vas osvesti, edukuje, informiše, i na kraju dana - vrati sebi.

Gimnazijalka,
Tara Đukić