Moja mama je zaljubljena u more. 

Zbog nje smo svake godine najmanje jedanput odlazili na obalu Jadranskog mora, plivali po najvećim talasima, i ostajali na plaži dok sunce ne zađe iza horizonta. Budili se ranom zorom po vozovima, autobusima i automobilima da dočekamo ono prvo pojavljivanje mora iza planina i brda, nakon višesatnog putovanja. Zbog nje smo poverovali da je plivanje lebdenje, a da je more živo biće koje se podjednako snažno grli. 

Mama odbija da putuje u gradove koji nemaju more.

To nas je vrlo često, naročito u periodu mog puberteta dovodilo u konflikte jer sam većinu morskih destinacija smatrala monotonim i dosadnim. Želela sam sve što mama nije - promenu, asfalt, gužvu. Čitavo detinjstvo kasnije, ono što me je nekada umaralo, sada me odmara, a morska tišina, mir i lakoća postali su glavna duševna hrana.

Mama mora da dodirne more u svako doba godine.

U januaru, u čizmama, ona miluje more, razgovara sa njim, osluškujući zvuk talasa i galebova.

Mama mora da gleda u more.

Soba sa pogledom na more. Sto sa pogledom na more. Terasa sa pogledom na more. I na kraju - zašto šetati bulevarom, a ne obalom, kada se sa bulevara ne vidi more, pita me.

Mama kaže da joj more produžava život.

Zato nikada nećemo prestati da idemo na more.

Tako smo more i ja postali long time lovers, jer je ljubav prema moru - ljubav prema mami, duboka, ukorenjena i neraskidiva. I zbog toga je definicija leta - definicija mora, onih davnih i bezbrižnih tri meseca umesto današnjih nedelju dana odmora. Dugih toplih noći i još dužih dana, kada se hiperpigmentacije nose neopterećeno, sa osmehom i čašom hladnog belog vina u ruci. Koraci su spori, misli tihe, a potrebe vrlo jednostavne. Malo čitanja, malo gledanja u pučinu, malo šepurenja na suncu. I sve je potaman.

Tema septembarskog digital issue-a je summertime sadness, oda moru, čežnja za letnjim raspustom, ali i uzbuđenje zbog novog početka koji svečano obeležava prvi septembar. Zato smo pozvali slovenačku dizajnerku Mateju Škrabu da ilustruje ELLE website svojim fotografijama koje odišu energijom leta, slobode i radosti. 

Iva Prester za ELLE je sabrala sve utiske o letu 2021, a Ana Miloš podelila je sa nama priču iz zbirke Kraj raspusta i druge priče, jednu od onih čije se poruke kriju između redova. Naša modna urednica Ana Ostojić edukuje nas kako da modne komade sa plaže kombinujemo za posao, a novinarka Tatjana Sedlaček preispituje body positivity pokret prilikom svoje prve posete nudističkoj plaži. Sandra Pecić u međuvremenu je pripremila svoj omiljeni prvoseptembarski recept - slobodno ga prepišite. I to nije sve - jer tu su MATES-i sa svojim novim majicama koje odgovaraju na temu ''Moj letnji raspust''. I još svašta nešto.

Čitamo se!

Tara Đukić,
web urednica