Jedan od njih je i sufijski pesnik i mistik Mevlana Dželaluddin Rumi, koji je živio u 13. veku.

U krizna vremena uvek se možemo "zaputiti" unutra, u sebe, u veličanstvene predele srca, o kojima je nadahnuto i sa zanosom i čežnjom pisao Rumi.

Sufije su Rumija nazivali i "stubom ljubavi". Njegovi stihovi prožeti su ljubavlju, koja ponire puno dublje od same reči i značenja koja joj mi pridajemo.

Tu se ne radi o običnoj, prolaznoj strasti, nego o univerzalnoj, sveprisutnoj božanskoj ljubavi, koja sve nas ujedinjuje i spaja i koja zapravo nijednu dušu ne ostavlja u "samoizolaciji".

Iako fizički možemo biti udaljeni i oslanjati se na tehnologiju, koja nas često mentalno i duševno obogaljuje, u srcu ipak možemo biti ujedinjeni i disati kao jedno biće.

To je duhovna povezanost i jedinstvo o kojoj nam je Rumi ispevao najlepše stihove.

Predstavljamo vam pet Rumijevih pouka koje vraćaju veru i snagu u kriznim trenucima života:

1. Zavolite tišinu, ne dopustite da vam ona bude nametnuta…

"Zatvori vrata govorenja (usta). Otvori prozor ljubavi (oči)", poručuje Rumi. Isključite se iz vanjskog sveta što češće kako biste osetili svu lepotu tišine.

Ako živite sami unutar svoja četiri zida, prigrlite tišinu kao vlastiti izbor. Ne dopustite da vam ona bude nametnuta, jer će to u vama samo stvoriti dodatni otpor.

Osvestite da je tišina prava priroda vašeg bića i vaše prirodno stanje.

Živite li sa voljenom osobom, provedite barem neko vreme u danu sa njom u tišini, po mogućnosti tako da se gledate u oči.

Reči su često isprazne i suvišne i ponekad čak ometaju "intimni razgovor" koji se vodi između dva srca. Rumi je u svojim stihovima zagovarao upravo takvu, neverbalnu komunikaciju.

Rumi pita: "Šta vredi više: sa stotinama u gomili ili tvoja istinska samoća?"

Kada shvatite da u samoći istinski rastete i upoznajete sebe, "nešto samoće u tvojoj sobi biće vam vrednije od bilo čega što bi vam iko ikada mogao dati"…

2. Odmorite se od svega što vas je dosad iscrpljivalo

U svojoj pesmi "Dva dana tišine" Rumi savetuje: "Nakon što se danima gostiš, posti. Nakon što danima spavaš, budan budi celu noć. Nakon razdoblja pričanja gorkih priča,… dva dana si dajmo da između slojeva te baklave umetnemo tiho povlačenje - tamo gde se duša sladi i buja više nego uz priču."

Neka vam ovo krizno vreme posluži kao prilika za promene, koje ste možda i pre hteli da provedete, ali ste ih uviek iznova odgađali i vraćali se na staro.

Primera radi, ako ste mesecima puno i obilno jeli, isprobajte dane posta. Dopustite svom organizmu da se pročisti i odmori od suvišne hrane, ali isto tako i od loših misli i emocija…

Zamislite to kao punjenje baterija na svom mobilnom telefonu. I vi se energetski morate napuniti i obnoviti.

3. Ne tražite mudrost i snagu izvan sebe samih

Rumi nas kroz stihove uči da je sva mudrost sveta skrivena u nama samima.

Tražimo li od drugih potvrdu, istinu, snagu, odobravanje… razočaraćemo se. Iz jednostavnog razloga - zato što nam to niko ne može dati.

Ne slušajte vesti, slušajte onaj unutrašnji glas, tihi glas intuicije, koji čak i u najtežim trenucima progovara: "Sve će biti dobro."

Rumi kaže: "Ne traži to izvan sebe. Iz sebe to mleko muzeš, ne iz drugih."

Ili: "Na tvojoj je glavi košara svežeg hleba, a ti od vrata do vrata prosiš korice."

Rumijevi citati o životu, ljubavi, prijateljstvu.
Unsplash/Daniela Matthies 

4. Prigrlite sudbinu i preispitujte svoje želje

"Ko to menja? Strelicu ispalim desno, a pogađa levo. Jašući gonim jelena, a na kraju divlja svinja goni mene."

Niko od nas ne može određivati tok događaja, ipak je to podložno nekom višem redu.

Možemo izraditi najpomnije planove, ali niko nam ne garantuje da će se ti naši planovi ujedno i ostvariti. To treba da naučimo da prihvatimo i menjamo samo ono što je u našoj moći.

Preispitujte svoje želje, poput Rumija, koji kaže: "Trebao bih u svoje želje sumnjati." Zapitajte se je li i vam i dosad trebalo sve to što ste imali i jesu li vaše želje bile opravdane.

Odbacite sve suvišno i nepotrebno jer jedino što vam treba jeste lepota vašeg bića.

Baš kao što i sveća u Rumijevim stihovima, dok nestaje, objašnjava: "Nakupljati sve više i više nije put. Izgori, pretvori se u svetlost i toplinu i davanje. Rastopi se."

5. Uronite u svoj unutrašnji svet – tu se krije pravo bogatstvo!

Čak i u prirodi, koja očarava svojom lepotom, Rumi je savetovao meditaciju, odnosno uranjanje u sebe.

Pa kaže: "Oseti miris istinskog voćnjaka. Okusi vinograd u vinogradu." Dakle, postoje i unutrašnji voćnjaci i vinogradi, koje možete mirisati i probati samo zatvorenih očiju.

Kada osetite svu slast svog bića, ništa vas spolja više neće moći uznemiravati.

Bićete svesni događaja zbog kojih bi većina ljudi zapala u stanje očaja i panike, ali vi ćete sačuvati mir i sabranost znajući da imate svoje verno i sigurno utočište – veličanstvene predele srca.

Izvan njih sve je ionako prolazno i nestalno.

Izvor: M. Dž.Rumi: Knjiga ljubavi–stihovi zanosa i čežnje