Ukoliko se nalazite u ljubavnom odnosu, a već neko vreme niste sigurni u to da li bi trebalo da ga prekinete, korisno je znati da određeni znaci upozorenja u odnosu mogu mnogo toga da pokažu i otkriju. Neodlučnost, nesigurnost pa i strah... Sve su ovo osećanja koja umemo da primetimo kod sebe kada započnemo put preispitivanja u bilo kojoj životnoj sferi.

Potpuno je u redu sa vremena na vreme zastati i postaviti sebi nekoliko pitanja da biste proverili gde se nalazite sami sa sobom, ali ukoliko ste primetili da se sve češće pitate da li treba da promenite nešto u bilo kom odnosu, pa i partnerskom, sva je prilika da to zavređuje dublju analizu. Naravno, vaše unutrašnje "ja", ali i razgovor sa osobom od poverenja, kao i psihoterapeutom mogu mnogo da pomognu i na to se uvek treba osloniti.

Ali, ukoliko želite da saznate koji su to česti "signali" da nešto veoma ne štima u ljubavnoj vezi, pročitajte ovih pet znakova koji na to često mogu da ukažu.

1. Više ne verujete svom partneru

Da li ste ikada uhvatili svog partnera u laži ili saznali da vam nije bio potpuno iskren prema vama? Poverenje je ključ zdravog odnosa, a ako često imate osećaj kao da samo čekate da vas partner razočara, vreme je da ozbiljno razmislite o svojoj vezi.
Naravno, ne treba otići iz odnosa pri prvom problemu i svakako da postoji način popraviti poverenje, ukoliko obe strane to dovoljno žele.

Ukoliko ste se već određeni broj puta zapitali da li treba da završite neki odnos, proverite da li prepoznajete ove upozoravajuće znakove u vezi.
Courtesy of Zara/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

2. Osećate se usamljeno u vezi

Vaš partner možda fizički sedi pored vas na kauču, ali vi i dalje ne možete da se oslobodite osećaja usamljenosti? Čak i u partnerstvu, moguće je da počnete da osećate usamljenost ako vam nedostaje dublja emotivna konekcija s partnerom. Često se to manifestuje u činjenici da uspešno vodite razgovare o uobičajenim i svakodnevnim stvarima, ali ne uspevate da razgovarate na dubljem emotivnom nivou.

To može funkcionisati neko vreme, ali ako se stalno osećate da vam je potrebna osoba s kojom ćete razgovarati, iako se partner nalazi odmah pored vas, onda bii trebalo da razmislite o tome da li bi vam bilo bolje bez njega.

3. Osećate da ulažete više truda od svog partnera

Date-night je, a vi ste jedini koji razmišljaju o mestu i aktivnostima, a uz to podsećate svog partnera na dogovor. Intimnost i bliskost se iniciraju samo od vas. Vi ste ti koji pronalazite male znakove pažnje koji bi obradovali partnera, ali nikada ne dobijate istu tu ljubaznost. Ako primećujete da takve sitnice počinju da se gomilaju i osećate da ulažete više vremena i truda od svog partnera, vreme je za iskren razgovor.

POKLONI KOJI ĆE ODUŠEVITI ŽENE OD STILA U SVAKO DOBA GODINE: Ne čekajte specijalan datum da izmamite nekom osmeh!
Giorgio Armani via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

4. Vi ili vaš partner pokazujete znakove nezdrave ljubomore

Ako vi ili vaš partner pokazujete znakove kontrolisanog ponašanja, onda ste prešli granicu ljubomore u jednom odnosu. To može uključivati ogovaranje, izazivanje osećaja krivice ili stvaranje nepoverenja. Nezdrava ljubomora često ukazuje na nisko samopouzdanje. Ipak, vi niste i ne možete biti terapeut svog partnera.

5. Ne možete se setiti kada ste se poslednji put iskreno smejali sa partnerom

Jedan od zaista važnih znakova da bi možda trebalo da razmislite o prekidu veze ogleda se i u izjavi junakinje SATC-a Samanthe Jones: "Da li ste sve vreme nasmejani ili namršteni - to je način na koji definišem da li sam srećna u vezi."