Kada govorimo o podršci ženama i međusobnom osnaživanju, najvažnije je da znamo da smo tu jedna za drugu, da se podržavamo, ohrabrujemo i borimo zajedno. U celoj toj borbi postoje neke konstante, koje su bezuslovno tu i bez kojih bi ove naše svakodnevne borbe bile mnogo teže i nedostižnije. Na teritoriji Srbije postoji više od dvadeset ženskih organizacija koje svojim programima, kampanjama, SOS linijama dežuraju, čuvaju i pomažu ženama onda kada im je to najpotrebnije. Početkom proleća 1998. godine osnovano je udruženje građanki Centar za devojke u Nišu sa ciljem da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređivanju njihovog položaja u društvu. Tadašnja misija Centra za devojke bila je osnaživanje devojčica, devojaka i mladih žena kroz edukaciju, aktivizam i kreativnost. Kao glavne teme kojima se bave ističu: prevenciju nasilja nad devojkama, prevenciju trgovine ljudima/devojkama, žensko zdravlje i seksualnost. ArtFemine festival i feminističke likovne kolonije samo su neke od akcija koje centar redovno sprovodi, a ono čemu teže je da stvore siguran prostor za sve devojke i žene bez obzira na godine, nacionalnost, seksualnost ili bilo koju drugu različitost i da taj prostor prošire na druge prostore, gde god da organizuju radionice, predstave, žurke...

Ovom prilikom razgovarali smo sa devojkama iz Centra o njihovim današnjim ciljevima, feminizmu i devojkama koje čine ovu organizaciju.

Zdravo devojke, ono što ja smatram jako značajnim delom vašeg aktivizma je njegovo delovanje kroz umetnost, posebno izražavanje određenih stavova i edukacija putem pozorišnih predstava koje radite. Kako vi vidite potencijal umetnosti u borbi za ženska prava?

Na repertoaru našeg feminističko-aktivističkog pozorišta se nalaze predstave koje imaju za cilj da podstaknu gledateljke i gledaoce na razmišljanje o nasilju nad ženama, trgovini ljudima/devojkama, ženskom zdravlju i seksualnosti. To radimo kroz predstave, forum teatre i performanse. Ovaj vid komunikacije koristimo i kada imamo konferencije sa institucijama, kada na samoj konferenciji izvodimo neke od tekstova i tako žrtve nisu samo brojka za njih, već ih podstičemo da se saosećaju sa bolom i patnjom koju su žene u nasilju ili lancu trgovine proživele. Shvatile smo vrlo brzo koliki je potencijal umetnosti u borbi za ženska prava i oberučke prihvatile pozorište kao metod rada.

U jednoj od predstava, “Nevidljive 45+”, govorite o ženama ovih godina koje nailaze probleme po pitanju radničkih prava. Koliko je bitno govoriti o ovoj temi na jugu zemlje?

U predstavi Nevidljive 45+ se priča o dosta tema koje more žene tih godina na jugu Srbije, odnosi, brak, nedostatak seksa, nedostatak solidarosti, odnos dece prema njima, i između ostalih i nemogućnost zapošljavanja inače radno sposobnih žena, jer su u godinama koje po standardima okolie i većine nisu za karijeru i socijalizaciju već primarno za kuću i potomstvo. Kao i o ostalim što tabu temama što temama o kojima se ne govori - jako je važno na Jugu Srbije progovoriti i razgrtati predrasude.

Koji su najcešći problemi sa kojima se susreću devojke u Nišu i okolini?

Nasilje u porodici, vezama, školi, seksizam koji čeka na svakom ćošku i rodna neravnopravnost je nešto s čim se devojke iz Niša i okoline susreću svakodnevno. Takođe, siromaštvo i predrasude posebno prema Romkinjama, lezbejkama I trans ženama. Prepreka je i pronalaženje posla, kao i mnoge druge stvari koje muče devojke i u drugim delovima Srbije.

Da li kod mladih devojaka postoji interesovanje da se priključe feminističkim akcijama i koliko njih je uključeno u vašu organizaciju?

Interesovanje devojaka za aktivizam te vrste postoji samo je potrebno napraviti im prostor da se uključe, upoznati ih sa feminizmom i dati im priliku da daju doprinos. Trenutno je dvadesetak aktivnih devojaka u Centru za devojke. Najveći broj njih se uključi kroz pozorište i festival.

U protekle 23 godine aktivistkinje Centra za devojke su se menjale, ali ciljevi i područje delovanja nisu nikada. Mnogo je onih koje su na različite načine doprinele da Centrić na mapi feminizma bude danas gde jeste i da traje ovoliko dugo, ali je i mnogo radionica, javnih akcija i projekata koji su iz meseca u mesec, iz godine u godinu podizali svest društvu, osnaživali devojke i žene, pomagali im i pružali prostor za raznovrsna kreativna izražavanja.

Radno vreme SOS telefona Centra za devojke je radnim danima od 9 do 17 sati.
Broj je 018 203 033.