Zvezda Euphorie i dobitnica Emmy nagrade Zendaya, sinoć se na dodeli BET nagrada pojavila u kultnoj Versace haljini koju je Beyonce nosila na istoj ceremoniji 2003. godine. Beyoncina verzija bila je mini-haljina sa nabranim visokim strukom, dok Zendayina ima dugu lepršavu suknju sa prorezom. Obe haljine su u intenzivnoj plavoj boji, sa zelenim i ljubičastima akcentima, kao i izazovnim izrezima oko trupa.

Zendayin dugogodišnji stilista Law Roach uzeo je ovu haljinu iz Versaceove arhive, sa revije proleće/leto 2003, koja je iste godine nadahnula Beyonce da je ponese na svom prvom solo BET nastupu, uz pesmu Crazy in Love. To je bio povod da Zendaya oda priznanje svojoj omiljenoj pevačici.

Međutim, mnogo je značajnija Zendayina ekološka poruka koju šalje svetu, kao i činjenica da je neko ko je proglašen za najbolje obučenu glumicu prethodne godine, stao uz ne tako brojne zvezde koje promovišu održivost u modi. Opsesija novim modnim komadima je kulminirala, i toliko često čujemo od ljudi oko sebe kako ne mogu jedan isti komad da ponesu više puta, pogotovo u specijalnim prilikama. Poenta je sasvim drugačija - da biste bili upečatljivi i osvešćeni, potrebno je da umete jedan dobar komad da nosite godinama na najrazličitije načine, te pokažete da uvek možete da budete podjednako originalni, i na taj način - učestvujete u očuvanju planete.

Iako se modni brendovi sa jedne strane aktivno zalažu za održivost, broj novih komada i trendova koji nam se svakodnevno plasiraju, postižu kontraefekat, navodeći ljude širom sveta da besomučno kupuju, troše novac, a samim tim ostavljaju za sobom znatno veću količinu otpada nego što naša priroda može da podnese.

Hajde da usporimo, zapitamo se i povedemo se primerom Zendaye. Pogledajte u svoj ormare - tu su zaboravljene, kvalitetne stvari koje možete ponoviti i osvežiti, ili pak zavirite u ormar najbolje prijateljice, tu se sigurno nalazi nešto što ona ne može ili ne želi više da nosi.

Kupujte manje i ređe, ali vrednije, trajnije komade koje znate da ćete lako kombinovati. Opšte je poznato da je tekstilna industrija drugi najveći zagađivač na svetu, pa hajde svi da se osvrnemo oko sebe i održivu modu stavimo u prvi plan. Svaki naš mali doprinos značiće puno.

P.S. Nostalgija i lepa sećanja koja idu uz staru odeću - dodatan su plus!