Više od 600 naslovnih strana magazina opravdalo je njenu izjavu: "Mi iz kreveta ne ustajemo za manje od 10.000 dolara dnevno", kada je devedesetih Linda Evangelista to izjavila jednom prilikom. Zajedno sa Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington i Tatjanom Patic, Linda Evangelista je činila čuvenu petorku manekenki koje su vladale pistama svih poznatih dizajnera devedesetih godina.

Poslednjih godina pisano je o njenom drastično promenjenom izgledu i tome kako je postala "neprepoznatljiva". Linda se sve manje pojavljivala u javnosti, na svojim društvenim mrežama nije objavljivala fotografije iz svakodnevnog života već iz prošlosti. Sada, prvi put posle pet godina agonije, progovorila je i na svom Instagramu objavila post u kom objašnjava kroz šta je sve prošla: "Danas sam napravila veliki korak ka ispravljanju greške koju sam pretrpela i čuvala za sebe više od pet godina. Mojim pratiocima koji su se pitali zašto nisam radila dok su karijere mojih vršnjaka napredovale, razlog je taj što sam trajno unakažena "Zeltik CoolSculpting" procedurom koja je učinila suprotno od onoga što je obećano", počela je manekenka.

"Povećale su se, a ne smanjila masne ćelije i ostavljajući trajnu deformaciju, čak i nakon dve bolne, neuspešne korektivne operacije. Postala sam, kako su mediji opisali, neprepoznatljiva", nastavila je.

Dodala je da joj se "razvila Paradoxical Adipose Hyperplasia, za čiji rizik nije bila svesna, pre nego što je podvrgnuta estetskom zahvatu". Ovaj zahvat ju je mnogo koštao i to ne samo gubitka sredstava za život, već i toga što je zapela "u krugu duboke depresije, duboke tuge i najdubljeg samoprezira".

Najavila je da kreće napred, ali i da je umorna od ovakvog života: "Ovom tužbom krećem napred da se oslobodim srama i izlazim u javnost sa svojom pričom. Umorna sam od ovakvog života. Htela bih da izađem na vrata uzdignute glave, uprkos tome što više ne ličim na sebe".

Ovo je još jedan primer kako mediji negativno utiču na naše mentalno zdravlje promovisanjem nepostojećeg ideala lepote, kao i unižavanjem svakog ko ga ne slepo ne sledi. Najučestaliji primer jeste kod žena koje s godinama trpe sve više tipova diskriminacija, jer se od njih očekuje da se suprotstave prirodnom toku života, zaustave starost, gojaznost i svaki vid promene, te sve svoje normalnosti posmatraju kao tačke slabosti i srama.

Linda Evangelista posle operacija.
Profimedia 

Ovo njeno objavljivanje pogodilo je mnoge njene pratioce i poštovaoce, a odmah su joj podršku uputile i članice čuvene petorke.

"Potrebna je ogromna hrabrost i snaga da se napišu ove reči. Slomila sam se kada sam ovo pročitala i ostala u suzama. Ne samo zato što sam u svom srcu znala da si tiho prolazila kroz nešto duboko lično i uznemirujuće, već zato što sam mislila da je to zbog ožiljaka koje život ostavi na svima nama, bilo fizičkim, bilo emotivnim, i koliko patimo uglavnom sami i u tišini. Važno je i prelepo kada neko napravi korak, izađe iz tišine i bude brutalno iskren i stvaran. Hvala ti što si lepa i spolja i iznutra", rekla je Helena Christensen.

Linda Evangelista i Naomi Campbell tokom devedesetih godina.
Profimedia 

Naomi Campbell je napisala: "Aplaudiram ti na hrabrosti i snazi da podeliš svoje iskustvo i što nisi sopstveni talac više. Znaš da te volim. Mi te volimo. I uvek smo ovde uz tebe. Ne mogu da zamislim bol kroz koji si prolazila mentalno ovih pet godina. Sada si slobodna. Seti se i uvek znaj ko si, šta si postigla i sveg uticaja koji si imala na ljude i njihove živote. I dalje to radiš, do današnjeg dana kada si podelila svoju priču. Ponosna sam na tebe, i podržavam te u svakom koraku do kraja".

"Voljena si", poručila joj je Christy Turlington.

"Hvala ti što si podelila ovo sa nama i uvek i zauvek bićeš ikona, bez obzira na sve. Toliko te volimo", napisala je Tatjana Patic. "Linda, tvoja snaga i suština su zauvek prepoznati i uvek ćeš biti ikona", podržala ju je i Cindy Crawford.

profimedia-0520275320
Profimedia