Parfemi nam pomažu da kreiramo vlastiti identitet: na svakoj koži mirišu drugačije i posebno. Mogu da stvore utisak skupocenosti, luksuza, mistike, pa ne čudi da neki od njih postoje već decenijama, pa čak i preko vekovima.

Njihovu moć da transformišu kako se osećamo dobro su znale i slavne žene i filmske dive, od kojih su neke po svom mirisu ostale prepoznatljive generacijama. Koji su parfemi bili omiljeni Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, princezi Diani i drugima, pročitajte u nastavku.

Marilyn Monroe: Floris Rose Geranium

Premda je ostala zapamćena po izjavi da u krevetu nosi samo par kapi Chanela No.5, kasnije je otkriveno da je obožavala Floris Rose Geranium, toaletnu vodu koja sadrži note ruže, geranija i sandalovine, ali se nažalost više ne proizvodi.

Omiljeni parfem Marilyn Monroe je Floris Rose Geranium.
Profimedia 

Jackie Kennedy: Joy by Jean Patou

Kada je Velika depresija 1929. brojne klijente dovela do bankrota, Jean Patou osmislio je parfem Joy s notama jasmina i ruže: za samo trideset mililitara bilo je potrebno oko 10,000 cvetova jasmina i 300-tinjak ruža! Predstavljao se kao redak, ekskluzivan i najskuplji miris. Marketinški trik je uspio i revitalizovao njegov biznis, a godinama kasnije nosile su ga Jackie Kennedy i Vivien Leigh.

Omiljeni parfem Jackie Kennedy je Joy by Jean Patou.
Profimedia 

Elizabeth Taylor: Jean Desprez Bal à Versailles

Elizabeth Taylor u istoriju parfema ušla je kao prvi celebrity s vlastitom linijom parfema i uprkos mnogima koji su je sledili, njen White Diamonds ostao je najprodavaniji celebrity miris. No pre toga, favorit joj je bio orijentalni Jean Desprez Bal à Versailles kojim dominiraju puderaste, drvenaste i note ambre.

Omiljeni parfem Elizabeth Taylor je Jean Deprez Bal a Versailles.
Profimedia 

Audrey Hepburn: Givenchy L'Interdit

Hubert de Givenchy osmislio je parfem ekskluzivno za Audrey Hepburn, s notama cveta narandže, jasmina i tuberoze, mirisima koje je prepoznao na njezinom šalu koji je zaboravila u njegovu studiju. Kada je želeo da proizvede taj parfem za široku potrošnju, nazvao ga je L'Interdit, jer mu je Audrey to zabranila. U šali, naravno, jer je pristala da bude u kampanji, postavši tako prva glumica koja je bila zaštitno lice parfema.

Omiljeni parfem Audrey Hepburn je Givenchy L'Interdit.
Profimedia 

Katherine Hepburn: Guerlain Vol de Nuit

Glumica Katharine Hepburn bila je ljubiteljka letenja, pa ne čudi da se prepoznala u Guerlainovom mirisu Vol de Nuit (Noćni let) koji odaje počast slavnom Antoine de Saint-Exuperyju. Bočica ima utisnut reljef koji asocira na propeler u pokretu, a mirisom dominiraju puderaste i začinske note, bergamot, narandžin cvet…

Omiljeni parfem Katherine Hepburn je Guerlain Vol de Nuit.
Profimedia 

Rita Hayworth: Guerlain Shalimar

Ljubiteljka Guerlainova parfema bila je i Rita Hayworth, orijentalnog klasika Shalimar. Parfem je inspirisan legendom o ljubavi Shaha Jahana i Mumtaz Mahal, kojoj je u čast izgradio Taj Mahal. Njen omiljen vrt bio je Shalimar, a za parfem su korišćene note limuna, bergamota, jasmina, tonke…

Omiljeni parfem Rite Hayworth je Guerlain Shalimar.
Profimedia 

Josephine Baker: Guerlain Sous Le Vent

Jacques Guerlain tridesetih je kreirao miris s notama zmijine trave, bergamota, lavande, karanfila i jasmina, a u bazi su iris i drvenaste note, a obožavala ga je i plesačica, glumica i aktivistica Josephine Baker.

Omiljeni parfem Josephine Baker je Guerlain Sous Le Vent
Profimedia 

Ava Gardner: Creed Fleurs de The Rose Bulgare

Guerlain je voljela i Ava Gardner, posebno njihov Mitsuoko, a nosila je i miris ruže s notama bergamota i zelenog čaja Creed Fleurs de The Rose Bulgare. U braku s Frankom Sinatrom, priča se, poprskala bi stepenice parfemom kao poziv na kraj velike svađe, prenosi Town&Country.

Omiljeni parfem Ave Gardner je Creed Fleurs de The Rose Bulgare.
Profimedia 

Grace Kelly: Creed Fleurissimo

Grace Kelly je na svom venčanju za princa Rainiera nosila posebno za tu priliku osmišljen Creed Fleurissimo, koji je, baš kao njen venčani buket, sadržavao bugarske ruže, bergamot, tuberozu...

Omiljeni parfem Grace Kelly je Creed Fleurissimo.
Grace Kelly 

Lady Di: Hermès 24 Faubourg

Princeza Diana na svom je venčanju nosila Quelques Fleurs, ali kasnije u životu preferirala je Hermesov 24 Faubourg kreiran 1995. koji sadrži note cveta narandže, breskve, gardenije i ambre.

Omiljeni parfe Lady Di je Hermes 24 Faubourg.
Profimedia