Od punih crvenih usana do njenih prepoznatljivih platinastih lokni, Marilyn Monroe je bila – i još uvek jeste – vrhunska ikona lepote čiji glamur nosi večnu moć. U čast njenog 96. rođendan, otkrivamo 9 njenih tajni lepote.

Sakrivala se od sunca

„Ja se lično protivim jakoj preplanulosti jer volim svetli ten i kosu“, objasnila je Marilyn – uprkos činjenici da je sunčanje u to vreme bilo „u modi u Kaliforniji“. Zaboravite bronzere, solarijume i spray tanning ako želite dugoročno lepu kožu koja sporije stari.

Volela je vrlo specifičnu nijansu plave boje kose

Ako ste se ikada zapitali koju nijansu kose je tražila kod frizera, verovatno ne biste pogodili da je u pitanju nijansa pod nazivom „bela jastučnica“. Prema autorki Pameli Keogh, Marilyn je izbeljivala kosu svake tri nedelje kod drugog frizera, uključujući Pearl Porterfild i Kenneth Battelle. Da bi izbegla previše pranja (što može uticati na boju) umesto suvog šampona nanosila je Johnson's Baby Powder svaki drugi dan.

Sjajan trik šminkera za pune usne

Kako stvoriti pune usne po kojima je Marilyn bila tako poznata? Tajna je u dobroj upotrebi ruža. Njen šminker bi primenio do pet različitih nijansi crvene boje, tamnije spolja, a svetlije iznutra – kako bi stvorio iluziju dimenzije i punoće. Pametan savet koji mnogi šminkeri i danas koriste.

10 sati sna

Žena koja je uživala u spavanju, Marilyn je spavala i do 10 sati dnevno. „Nedelja je moj jedini dan potpunog slobodnog vremena. Ponekad mi treba dva sata da se probudim jer uživam u svakom trenutku pospanosti“, rekla je ona u intervjuu za časopis Pageant.

Marilyn Monroe spavala je po 10 sati, koristila vazelin za sjaj i sakrivala se od sunca da očuva kožu zdravom i mladolikom.
Profimedia 

Chanel No.5 umesto odeće

Poznato je da Marilyn nije nosila odeću u krevet, navodeći da joj pidžame i „jezive spavaćice“ remete san. Međutim, ono što je nosila je jeste pet kapi Chanel No.5, parfema koji je toliko obožavala da ga je dodavala i u svoje ledene kupke. „Znate, postavljaju mi pitanja“, rekla je u intervjuu. „Samo primer: Šta nosite u krevetu? Pa sam rekla: Chanel 5 jer je to istina!“

Ledene kupke

Dok su Wim Hof i brojni sportisti popularizovali ledeno hladne tuševe i kupke, Marilyn ih je koristila daleko ranije kako bi joj koža bila čvrsta i zategnuta. 

Vrhunski dematolog

Marilyn se pridružila divama poput Audrey Hepburn u redovnim posetama čuvenom mađarskom dermatologu Ernu Laszlu. Pošto je patila od suve kože (priča se da je opsesivno prala lice do pet puta dnevno kako bi sprečila bubuljice izazvane prljavštinom), Laszlo je glumici propisao rigoroznu rutinu nege kože, koja se razlikovala u zavisnosti od doba dana i prilike. Njena večernja rutina nege kože počela je čišćenjem uljem, koristeći Erno Laszlo Phelityl Oil, zatim je nanosila Active Phelityl kremu i ispirala je. Završavala je sa Controlling losionom. Svi ovi proizvodi su i danas dostupni.

Vazelin za sjaj kože

Dok smo danas opsednuti hajlajterom, Marilyn je svoj sjaj dobijala na drugi, možda manje primamljiv način. Naime, nanosila je slojeve vazelina ispod svoje podloge kako bi pomogla koži da izgleda blistavo. Takođe je bila obožavatelj tzv. hladne kreme, kao što je Pond's, i drugih kultnih proizvoda koje i danas koristimo, uključujući Elizabeth Arden’s Eight Hour Cream i Nivea kremu, pa čak i maslinovo ulje kako bi hidrirala svoju suvu kožu.

Vežbe za učvršćivanje grudi

„Ne bih mogla da podnesem trening ako bih morala da se osećam previše disciplovano zbog njega“, rekla je Marilyn o svom pristupu vežbanju. Umesto toga, uživala je u „jednostavnoj rutini za učvršćivanje grudi“ koja je uključivala podizanje dva tega od pet funti iznad glave 15 puta, pomerajući se iz „položaja raširene ruke orla“. Radila bi to pored kreveta svako jutro.