Britanska kraljica objavila je kako želi da Camilla, vojvotkinja od Kornvela, službeno bude "kraljica pratilja" kada princ Čarls postane kralj.

U svojem obraćanju javnosti povodom sedamdeset godina vlasti, kraljica Elizabeta II izjavila je kako je njena iskrena želja da, kada dođe vreme za to, supruga princa Charlesa, Camilla, dobije titulu "kraljice pratilje".

Ranije su postojale glasine da bi bila poznata kao princeza pratilja, odnosno ne bi bila kraljica.

profimedia-0104705340.jpg
Profimedia 

Predstavnik za medije kraljevske rezidencije rekao je kako su Charles i Camilla dirnuti i počastvovani gestom kraljice. Time se kraljica Elizabeta II u svom jubilarnom govoru koji obeležava njenu vladavinu od davne 1952. godine direktno osvrnula na nerešeno pitanje buduće titule vojvotkinje Kamile.

Inače, kraljica pratilja odnosi se na suprugu vladajućeg kralja, te znači kako bi njena buduća titula bila kraljica Kamila, prenosi BBC.

Za muškarce pratilje monarha dosada je postojala drugačija praksa. Tako su princ Filip kraljičin suprug i princ Albert postali prinčevi pratnje, a ne kraljevi.

kraljica Elizabeth
Profimedia 

Prema uobičajenoj proceduri, supruga budućeg kralja, automatski bi postala kraljica, ali zbog nesigurnosti mišljenja javnosti pretpostavljalo se kako to neće biti slučaj sa Camillom. Intervencija kraljice znači da neće postojati nikakva prepreka da Camilla postane kraljica te da tako ima punopravnu kraljevsku ulogu pored budućeg kralja Charlesa.

74-godišnja Kamila sve je češće uključena u poslove i interese krune, pa se tako bavi humanitarnim radom koje daju podršku žrtvama porodičnog nasilja.

Inače, od ponoći, kraljica Elizabeta postaje prva vladarka u britanskoj istoriji koja je dosegnula platinasti jubilej. Očekuje se, kako će to biti privatan dan bez javnih istupanja.