Nije tajna da dobra frizura može potpuno da promeni vaš lik, i učini da izgledate svežije, pa čak i mlađe. Brojni apsekti tu igraju ključnu ulogu, počev od boje, do dužine što bi trebalo da prilagodite vašoj teksturi kose.

Dobro izabrana frizura naglasiće vaše jagodice i usne, a stilisti slavnih predlažu i da kosu uvijate na meke talase i lokne, ili pak da je razbarušite sa malo pene za "wow" efekat.

Dobro odabrana frizura može skinuti godine s lica.
Profimedia 

No, pre nego što odete kod frizera, bilo bi dobro da pogledate neke primere slavnih dama koje upravo zbog savršenih frizura deluju kao da su pronašle "eliksir mladosti", odnosno deluju makar nekoliko godina mlađe. Bob prednjači, naravno, ali se na listi nalaze i određeni stilovi koje mnoge dame izbegavaju, a zapravo vizuelno brišu godine.

Kovrdžavi bob

Edgar Parra, jedan od stilista i frizera slavnih dama kaže da postoji razlog zašto se mnoge starije žene odlučuju za kosu dužine do brade, umesto dužih pramenova: "Duga kosa vuče oči nadole, naglašavajući opuštene crte lica", kaže Parra. "Kraće frizure su nehirurški lifting lica koji odvlači pogled sa eventualnih nesavršenosti. Zato mi se i dopada na koji način lokne Jane Fonde uokviruju njeno lice i oživljavaju njene crte, dodajući efekat "podizanja".

Duža stepenasta kosa

Sofia Vergara obožava dugu kosu.
Shutterstock 

 Sa druge strane mnogi su mišljenja da duga kosa ne mora nužno da učini da izgledate starije. "Ne treba bežati od duge kose", kaže Chris Appleton, frizer Jennifer Lopez i Kim Kardashian. "Samo je bitno pronaći pravu frizuru. Stepenasta kosa svima dobro pristaje", kaže, a dokaz toj tvrdnji je upravo Sofia Vergara koja je prepoznatljiva po dugoj i stepenastoj kosi.

Kosa prebačena na jednu stranu

Duboki razdeljak sa strane u trenutku će skinuti sa vašeg lica barem nekoliko godina što pokazuje i primer Kerry Washington.

Uredna kratka kosa sa dužim gornjim delom

Tilda Swinton je postala prepoznatljiva upravo zahvaljujući kratkoj plavoj kosi. Doduše, slavna glumica je u više navrata manje ili više puštala gornji deo kose, te je uvijala kako bi dobila undercut efekat što je, prema rečima frizera salvnih fantastičan izbor ukoliko želite da izgledate mlađe.

Oštar bob

Oštar bob Charlize Theron je pravi izbor za frizure koje podmlađuju.
Shutterstock 

Frizure koje ne prekaze dzužinu brade odaju iluziju punoće, a oblik šišanja učiniće da vaša kosa dobije volumen. Oštro šišan bob Charlize Theron je pravi primer frizure koja laksa licu i oduzima mu godine.

Duga stepenasta kosa sa nežnim svetlim pramenovima

Još jedan primer na kom je jasno da nije tačno da duga kosa čini da izgledate starije. Naprotiv. Slavna glumica Laura Dern pokazala je da stepenaste frizure u kombinaciji sa svetlim pramenovima i te kako mogu dovesti do anti-age afekta.

Pixie

Chris Jenner obožava pixie frizuru.
Instagram 

Dobar pixie je zlata vredan što zna i Chris Jenner kojoj je ova frizura prepoznatljiv znak. Zapravo, nakon višegodišnjeg insistiranja da je vide sa dugom kosom, kada se nedavno pojavila sa bob perikom, mnogi su se složili da joj ipak kratka kosa fanatastično stoji, te da deluje vizuelno mlađe i svežije.

Zlatni tonovi

Jennifer Aniston izgleda mlađe zbog zlatnih pramenova.
Profimedia 

Jennifer Aniston izgleda bolje nego ikad upravo zahvaljujući ne samo lepršavim lejerima već i zbog zlatnih pramenova koji vraćaju boju i mekoću licu.

Crveni tonovi i duga kosa

Ne treba da bežite od duže kose samo zato što ste došli u određene godine. Sledite primer lepe Connie Britton koja je nakon eksperimentisanja sa plavom prešla na medno riđe nijanse, dok su joj talasi postali "must" kada je u pitanju stilizovanje.

Balajaž na kosi srednje dužine

Drew Barrymore prepoznatljiva je po balajažu koji ne samo da se lako održava, već i daje licu mladolik izgled. Tokom godina ona je samo dodavala različite nijanse pramenova, te je u jednom trenutku imala riđe, plave i pramenove boje kestena koji su dali licu svežinu.

Šiške koje uokviruju lice

Poznato je da šiške skidaju godine, samo je bitno da kao Halle Berry izaberete pravi oblik koji vam neće oduzimati previše vremena za stilizovanje.

Frizura kao da ste došle sa plaže

Sarah Jessica Parker obožava messy kosu.
Profimedia 

Messy frizure popularne su godinama, ali niko ih ne nosi tako dobro kao Sarah Jessica Parker. Deluju kao da ste se upravo vratile sa plaže, a kombinacijom lokni koje ste dobile peglom ili figarom i "gužvanjem" sa malo pene dobićete ovakav efekat bez po muke.

Prirodna tekstura kose

Beyonce nosi prirodne kovrdže.
Foto: Guliver / Getty Images Author: Eamonn McCormack Copyright: 2011 Getty Images Description: LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 17: Beyonce Knowles at The Launch Of House Of Dereon By Beyonce And Tina Knowles at Selfridges on September 17, 2011 in London, England. (Photo by Eamonn McCormack/Getty Images)

Ništa nije tako zavodljivo kao negovana kosa, pogotovo kada je reč o kovrdžavoj ili talasastoj vlasi. Ovakva tekstura sama po sebi je suvlja, te stilisti savetuju da kovrdžavoj kosi posvetite više pažnje i pronađete odgovarajuću negu kojom ćete povratiti sjaj. Definisane lokne definitivno skidaju godine sa lica, što se da primetiti i po Beyonce koja je odavno odbacila ispravljanje kose, i gotovo ju je nemoguće videti bez prepoznatljivih kovrdža.