Verujemo da vas je barem jednom mrzelo da perete kosu, sušite je, a potom stilizujete, pogotovo sada kasa su temperature preko 30 stepeni. Takođe, sigurni smo i da vam se dogodilo da ste krenuli sa jednom frizurom od kuće, a da par sati kasnije od nje nije ostalo ni "f" upravo zbog vrućina.

Zato je dobro da znate kako da vaša kosa izgleda besprekorno, čak i ako je, uslovno rečeno, spremna za pranje. Zapravo, veliki broj žena ima i taj problem da im se kosa zamasti već nakon samo dva dana od pranja.

Tokom leta mnoge dame imaju problem što im se kosa zamasti već nakon drugog dana od pranja.
Profimedia 

Ipak, iako tokom leta nije neuobičajeno da kosu perete i nekoliko puta dnevno, verujemo da znate koliko je to loše za vaš skalp. Što je više isušujete šamponom i drugim preparatima, to se ona više masti, ali to ne mora da bude slučaj ukoliko znate kako da kosu stilizujete na pravi način.

Šta uraditi da frizura duže traje tokom leta?

Pranje kose hladnom vodom je jedan od dobrih načina da bar malo smanjite mašćenje skalpa. Takođe, četke od prirodne dlake, poput veprove, mogu pomoći da se kosa manje masti. Ne zaboravite da četke redovno perete kako bi sa njih skinuli višak sebuma.

Tokom leta najbolje je kosu prati hladnom vodom.
Shutterstock 

Ukoliko kosu sušite čak i tokom leta, stilisti i frizeri savetuju da pređete na sušenje hladnim vazduhom. Da, trajaće duže, ali će rezultat biti bolji na duže staze.

Suvi šampon je vaš najbolji prijatelj!

Suvi šampon može biti spas tokom toplih dana, ali je veoma bitno da izaberete onaj koji vam zaista odgovara. Nakon što ga naprskate na teme, umasirajte ga prstima i ostavite da odstoji tri do pet minuta, a potom dobro isčetkajte.

Suvi šampon može biti spas tokom vrućina.
Shutterstock 

I naposletku, dobra frizura spasiće vas glavobolje, a u nastavku pogledajte neke od primera u zavisnosti od dužine i tipa kose:

1. Zalizan rep

Kim Kardashian obožava visok rep.
Profimedia 

2. Aksesoari u kosi

Nevezano za frizuru ili dužinu kose, najlakši način da "sakrijete" problematiku zaprljane kose su aksesoari. Šnalice, ukosnice, velike mašne, marame... samo su neki od načina na koje možete odložiti pranje kose za bar još jedan dan.

3. Traka za kosu ili rajf u stilu sedamdesetih

Koren koji se zamastio ćete najbolje sakriti rajfom ili trakom za kosu, a ovi aksesoari vratili su se poslednjih sezona na velika vrata. Za wow efekat natapirajte ostatak kose, pogotovo na temenu, u stilu sedamdesetih i spremni ste za polazak!

4. Visoki polurep

Ovu frizuru posebno vole zvezde poput Kylie Jenner, Hailey Bibeber, Belle Hadid i jasno je zbog čega. Sa jedne strane, kosa je zalizana i "sakriveno" je da je zrela za pranje, a natapiran polurep dao je ipak željeni volumen. 

5. Začešljano unazad

Ukoliko ste u stisci sa vremenom, nemate vremena za feniranje i friziranje, a čeka vas važan događaj, kosa koja je začešljana unazad i zaglađena voskom ili gelom sjajan je način da za par minuta dobijete frizuru kakvu veoma često viđate čak i na crvenom tepihu.

6. Visoka punđa sa pramenovima sa strane

Umesto klasične "zalizane" punđe, ostavite messy bun, i izvucite par pramičaka sa strane sa opušteniju trendi firzuru koja je ujedno i spas za vrućine, ali i kada vas jednostavno mrzi da perete kosu.

7. "Bokserske" pletenice

Pletenice su sjajan i brz način da dobijete trendi frizuru u par minuta, i da ujedno odložite pranje kose za makar još jedan dan. Kosu možete isplesti i do pola, a potom krajeve uviti u punđice ili slično, ili pak, ukoliko želite više volumena, olabaviti same pletenice i izvući krajeve.

8. Rep sa volumenom

Visok rep sa volumenom je sjajan način da zamaskirate koren, a istaknete ostatak kose. Za bolji efekat na krajeve naprskajte malo suvog šampona i protresite prstima, a potom natapirajte kosu i eventualno uvijte koji pramičak za šik efekat.

9. Kosa sklonjena sa jedne strane

Ova frizura idealna je za sve dužine, a pogotovo ukoliko imate kraću kosu. Trik je da naprskate malo suvog šampona sa jedne strane kako biste odgili jedan deo kose i po potrebi natapirati, dok ćete drugu stranu zakačiti šnalicama. Ukosnice možete postaviti jednu do druge, unakrsno ili napraviti svoj pattern kao što ćete videti na primerima u nastavku.

10. Bubble rep

Baš kao i kod klasičnog visokog repa, ova frizura idealna je ukoliko imate dugu kosu. Prednji deo kose dodatno "zaližite" gelom ili voskom, a potom rep vežite manjim gumicama. Kako koju vezujte tako povucite prednji deo kako bi dobili taj bubble, odnosno balon efekat.