Jedna od najboljih sportistkinja svih vremena, Serena Williams, objavila je da se povlači iz tenisa.

U vrlo emotivnom tekstu za Vogue, kompetitivna, uporna i nepobediva Serena pokazala je svoju ranjivu stranu, ali i ukazala na izbore s kojima se njene muške kolege ne susreću: ''Nikad nisam htela da biram između tenisa i porodica, verujte mi. Mislim da to nije pošteno. Da sam muškarac, ne bih ovo pisala jer bih bila na terenu, igrala i pobeđivala, dok bi moja supruga prolazila kroz fizički rad proširenja porodice. Nemojte me pogrešno shvatiti: volim što sam žena i volela sam svaki trenutak svoje trudnoće dok sam nosila Olympiju, te sam bila jedna od onih napornih žena koje rade do poroda. Ali uskoro ću napuniti 41 i od nečega moram da odustanem''.

Ova odluka za Serenu, koja se tenisom bavi od ranog detinjstva, nije laka, ali osnažujuće je videti da otvoreno govori o teškim odlukama pred koje se stavljaju pred žene, a koje su i dalje društveno vrlo prihvatljive.

Serena Williams se povlači iz tenisa zbog porodice.
Adrian DENNIS / AFP / Profimedia US player Serena Williams returns against Belarus's Aliaksandra Sasnovich during their women's singles first round match on the second day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on June 29, 2021.,Image: 618593403, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE, Model Release: no, Credit line: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

''Nisam htela da priznam sebi ni ikom drugom da treba da se povučem iz tenisa. Gotovo nisam o tome pričala ni s mužem, to je tabu tema. Ne mogu o tome da pričam ni s mamom ni s tatom. Kao da nije stvarno dok se ne kaže naglas. Kad se povuče to pitanje, osetim knedlu u grlu i počnem da plačem. Jedina osoba s kojom sam o tome zaista razgovarala je moj psihoterapeut. Znam da se mnogi raduju penziji i volela bih da delim taj osećaj'', iskrena je Serena.

Biti u vrhu ovog ili bilo kojeg sporta godinama, pa i decenijama je izuzetno dostignuće, a Serena priznaje da je uživala u svakom trenutku jer ga obožava. No svesna je da zahteva i velika odricanja i nadljudske napore: ''Od carskog reza sam preko druge plućne embolije došla do finala Grand Slama. Igrala sam dok sam dojila, igrala sam dok sam patila od postporođajne depresije, ali nisam uspela da oborim rekord za najviše grand slam naslova. Uspela sam 23 puta i to je ok. Štaviše, to je izuzetno. Ali danas, ako moram da biram između tenisa i porodice, biram ovo drugo''.

serena williams sa ćerkom
Collin Xavier/Image Press Agency ABACA / Abaca Press / Profimedia File photo - American tennis player Serena Williams and daughter Alexis Olympia Ohanian Jr. walk the runway at the S by Serena Williams runway show during New York Fashion Week: The Shows held at Metropolitan West on September 10, 2019 in Manhattan, New York City, New York, United States. - Tennis legend Serena Williams announced her retirement in a Vogue article published Tuesday. Williams, who turns 41 next month, has 73 career singles titles, 23 career doubles titles and over $ 94 million in career winnings. Williams is widely hailed as one of the greatest athletes of all time.,Image: 712945249, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Collin Xavier/Image Press Agency ABACA / Abaca Press / Profimedia

U svojoj dugoj karijeri, Serena je osim osvajanja brojnih trofeja i naslova radila i na drugim poljima, pa je ušla i u svet mode, ali i investicije, te osnovala venture capital kompaniju Serena Ventures, pa osim proširenja porodice ima već plan B za novu fazu u životu. ''Nadam se da će me kroz godine ljudi percipirati kao nešto više od teniserke. Volela bih da to bude: Serena je ovo i ono i bila je odlična teniserka koja je imala sve one naslove'', rekla je, ali priznaje: ''Nedostajaće mi ta verzija mene, ta devojka koja je igrala tenis''.