U 89. godini preminuo je legendarni španski modni dizajner Paco Rabanne. Pravog imena Francesco Rabaneda y Cuervo, najveću je populanost stekao svojim parfemima, kao i futurističkim kombinacijama iz 60-ih i prvom kolekcijom u potpunosti izrađenom od plastike.

"Kuća Paco Rabanne želi da oda počast našem vizionarskom dizajneru i osnivaču koji je preminuo danas u 88. godini. Među najznačajnijim modnim figurama 20. veka, njegovo nasleđe će ostati stalni izvor inspiracije. Zahvalni smo gospodinu Rabanu što je uspostavio naše avangardno nasleđe i definisao budućnost neograničenih mogućnosti", objavljeno je na zvaničnoj Instagram stranici.

Njegove kreacije od raznih materijala, poput metala, papira i krzna, nosile su slavne dame poput Jane Fonde, Audrey Hepburn i Mije Farrow. Zbog korišćenja alternativnih i industrijskih materijala, kao inetradicionalnog dizajna smatrao se modnim vizionarom.

Francisco Rabaneda y Cuervo rođen je 18. februara 1934. godine u Pasaji, u provinciji Gipuskoa, delu španske Baskije. Ood malih nogu bio uronjen u svet mode zahvaljujući svojoj majci, koja je radila za Cristobal Balenciagu.

Sa 17 godina, Rabanne se preselio u Pariz gde je studirao arhitekturu 10 godina na Ecole Nationale des Beauk-Arts. Rabanne je u vreme kada je studirao radio za velike modne kuće uključujući Dior, Givenchy i Balenciaga.

Paco je postao poznat javnosti kao dizajner kostima za SF film Barbarella, a vremenom je osnovao sopstven brend i kroz mnoge padove i uspehe kroz istoriju modnog sveta, ostao je jedan od glavnih inovatora francuskog boemskog šika.

Inače, poslednja kolekcija brenda Paco Rabanne izašla je pre nekoliko dana, a u fokusu joj je sjaj Pariza 1980-ih. Od revitalizacije pojedinih četvrti do popularnosti noćnih klubova u kojima su ljudi mogli potpuno otpustiti kočnice, grad je posedovao neumoran duh.